Datorită fondurilor europene, multe clădiri istorice din Croația sunt restaurate, cu protejarea elementelor originale
Externe 16 septembrie 2024, 20:08 | 455

Aderarea unui stat la Uniunea Europeană nu înseamnă pierderea identității naționale. Dimpotrivă, oportunitățile oferite de blocul comunitar permit promovarea culturii dincolo de hotarele țării. Opiniile au fost exprimate de secretarul de stat al Ministerului croat de Externe în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV. Oficialul a precizat că, datorită fondurilor europene, multe clădiri istorice din Croația sunt restaurate, cu protejarea elementelor originale.

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "În centrul vechi al orașului Zagreb sunt zeci de clădiri aflate în reconstrucție. Printre astfel de edificii este catedrala orașului care se află în spatele meu. Toate aceste clădiri au avut de suferit pagube majore în urma cutremurului puternic din anul 2020. Partea bună este însă că toate edificiile sunt renovate și toate simultan, cu bani europeni. Fiind stat membru al Uniunii Europene, Croația are acces la Fondul European de Solidaritate. Astfel, Guvernul Croației beneficiază de 1,3 miliarde de euro pentru a da o nouă viață clădirilor afectate de cutremur."

Secretarul de stat al Ministerului croat de Externe ne-a spus că în afară de drumuri reparate sau școli renovate, fondurile europene au permis realizarea unor proiecte de infrastructură de importanță strategică, indispensabile pentru viața locuitorilor.

ANDREJA METELKO ZGOMBIC, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe Croația: "Aș vrea să subliniez cele mai mari proiecte. Unul dintre ele este construcția podului Pelješac Bridge. Este un pod în sudul Croației, care face conexiune între două părți ale țării la sud. Acesta este un proiect de infrastructură extrem de important, care este vizibil, imens și frumos, dar și foarte util."

Vorbind despre obținerea fondurilor europene de preaderare, oficialul croat a salutat decizia autorităților de la Chișinău de a coopera cu Parchetul European pentru descurajarea fraudării transferurilor de finanțe.

ANDREJA METELKO ZGOMBIC, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe Croația: "Oriunde sunt aceste fonduri europene, mereu există riscul de fraudare și corupție. Niciun stat nu are imunitate la așa ceva, dar acesta este încă un motiv pentru care trebuie să aveți o legislație puternică și proceduri bine stabilite, care ulterior o să vă permită să absorbiți ușor fondurile europene și să le investiți acolo unde este necesar."

Uniunea Europeană este un aliat de nădejde și în ceea ce privește promovarea valorilor naționale.

ANDREJA METELKO ZGOMBIC, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe Croația: "Moldovenilor nu trebuie să le fie frică că își vor pierde identitatea în procesul de aderare la Uniunea Europeană sau chiar după ce o să aderați la UE. Marele slogan al Uniunii Europene este „Uniți în Diversitate”. Asta înseamnă că fiecare țară în parte are la dispoziție toate instrumentele pentru a proteja și promova propria identitate. Aș vrea să spun că noi suntem foarte mândri că limba croată este acum una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene."

Reformele realizate de Croația și investițiile făcute cu fonduri europene o ajută să devină mai prosperă, mai rezilientă și îi oferă oportunități noi, precum tranziția la energia verde sau digitalizarea instituțiilor.

Opinia ta contează. Comentează!