Rezultatul alegerilor Europarlamentare
Politic 10 iunie 2024, 20:05 | 947

Partidul Popular European va rămâne și în următorii cinci ani principala forță politică din Parlamentul European. Rezultatele alegerilor de duminică arată că formațiunea de centru-dreapta va avea circa 185 de parlamentari în legislativ, un sfert din cei 720 de eurodeputați. România va fi reprezentată în viitorul Parlament European de 33 de deputați. Prezența la vot a diasporei românești a fost aproape la jumătate față de cea de la europarlamentarele din 2019. Peste 216 mii de voturi au fost exprimate în străinătate, iar cei mai mulți români, aproape 57 de mii, au votat în Republica Moldova.

Primele proiecții ale votului în cele 27 de state ale blocului comunitar arată că noua structură a Parlamentului European s-a schimbat sub presiunea forțelor radicale aflate la guvernare în multe țări de pe continent. Cele mai multe mandate le-a adunat însă PPE - 185, urmat de alianța progresistă a Socialiștilor și Democraților cu 137 de mandate. Pe locul trei se află grupul Renew Europe, care a pierdut 23 de locuri în favoarea formațiunilor de extremă dreapta și va avea 79 de deputați. Actuala șefă a Comisiei Europene, candidatul PPE la un nou mandat de președinte al executivului de la Bruxelles, Ursula von der Leyen, susține că rezultatele alegerilor arată că cei mai mulți europeni își doresc o Europă puternică și a spus cu cine intenționează să formeze alianță.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Ne vom îndrepta către marile familii politice care au format platforma, adică spre S&D și Renew. Am colaborat bine în ultimii cinci ani și de aceea ne bazăm pe o relație constructivă dovedită. Îmi doresc să continui pe această cale cu cei care sunt pro-Europa, pro-Ucraina și pentru statul de drept."

Alianța socialiștilor și democraților europeni s-a arătat pregătită să discute cu toate forțele democratice.

NICOLAS SCHMIT, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale: "Suntem gata să negociem un acord pentru următorii ani pentru a face Europa mai puternică, pentru a face Europa mai democratică, mai puternică din punct de vedere social și economic, dar și pentru a face Europa mai sigură."

Parlamentul European este singurul organism al Uniunii Europene ales direct de cetățeni, fiind format din 720 de eurodeputați, reprezentanți ai celor 450 de milioane de cetățeni ai staelor membre. România va avea în actualul legislativ de la Bruxelles 33 de reprezentanți. Potrivit datelor preliminare, cu cele mai multe voturi s-a ales alianța PSD-PNL. Aceasta a acumulat 53% din sufragii și va trimite 21 de deputați în Parlamentul European. Peste 216 mii de cetățeni români aflați în afara României au votat la aceste alegeri. În Republica Moldova au votat cei mai mulți români din afara granițelor - 56 de mii. Urmează Marea Britanie - 31 de mii, Germania - 25 de mii și Italia cu 24 de mii de alegători români. În Republica Moldova, Alianța PSD-PNL a obținut aproape 56% din voturile exprimate. Eurodeputatul Siegfried Mureșan le-a mulțumit cetățenilor de aici, care au participat în număr record la alegerile europarlamentare.

SIEGFRIED MUREȘAN, eurodeputat: "Această prezență este un argument puternic pentru toată Europa că oamenii din Moldova au un cuvânt de spus privind direcția în care merge Uniunea Europeană. Vă mulțumesc, dragi colegi și simpatizanți din Republica Moldova, pentru toată susținerea pe care mi-ați oferit-o în aceste alegeri. Încrederea și votul vostru mă ambiționează să lucrez și mai mult pentru integrarea europeană a Republicii Moldova."

Despre mobilizarea cetățenilor a vorbit și secretarul de stat al Departamentului pentru relații cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

ADRIAN DUPU, președintele PNL Diaspora Republica Moldova: "Atât prezența marea la vot, cât și rezultatul alegerilor au arătat că munca noastră nu e în zadar. Mobilizarea exemplară demonstrează că cetățenilor din stânga Prutului le pasă cu adevărat de Republica Moldova, de România și de viitorul nostru comun în Uniunea Europeană. Rezultatul obținut a arătat că oamenii nu uită cine luptă pentru ei și îi sprijină la Bruxelles."

În Portugalia a ieșit învingătoare opoziția socialistă, în Ungaria pe primul loc este partidul condus de premierul Viktor Orban, iar în Spania a ieșit învingătoare formațiunea de dreapta, devansându-i pe socialiștii premierului Pedro Sanchez. În Italia învingător este partidul de dreapta al premierului Giorgia Meloni, Fraţii Italiei, iar în Polonia a câștigat alianța premierului Donald Tusk, Coaliţia Civică.

Opinia ta contează. Comentează!