Dosarele anului 2023
Anul 2023 a fost plin de procese penale și ședințe de judecată. Astfel, după nouă ani de la „furtul miliardului”, cel mai controversat dosar, cel al fraudei bancare, a ajuns pe masa magistraților. Printre învinuiți se numără foști guvernatori ai Băncii Naționale, lideri politici, dar și funcționari de stat. La fel, unul dintre cele mai mediatizate dosare a fost cel privind finanțarea ilegală a partidelor. Aici sunt vizați deputați și lideri de formațiuni. Într-un alt dosar, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO. Cum s-au desfășurat evenimentele din justiție în anul 2023, vedeți în continuare!
Dosarul numit generic „Frauda Bancară” este cel mai voluminos ajuns pe masa magistraților. Sunt sute de volume și zeci de inculpați. Printre învinuiți se numără fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, doi foști viceguvernatori, Ion Sturzu și Emma Tăbârță, dar și alte persoane cu funcție de răspundere din sistemul bancar. Suma prejudiciului cauzat statului este de circa 65 de miliarde de lei, conform calculelor BNM.
VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "În noiembrie 2014, aproximativ 12% din PIB-ul țării a fost utilizat pentru acoperirea sumei sustrase din cele trei bănci, pentru a preveni falimentarea sistemului bancar al Republicii Moldova."
Într-un episod din acest dosar este vizat fostul deputat PD Vladimir Andronachi. Acesta este acuzat de crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani. Suma prejudiciului se ridică la 40 de milioane de dolari.
VLADIMIR ANDRONACHI, inculpat: "Nevinovat. Din păcate, chiar nu pot vorbi cu presa. Am interdicție prin hotărâre de judecată."
A ajuns în instanță și cauza penală disjunsă din același dosar pe numele fostului șef PD, Vladimir Plahotniuc, considerat de procurori principalul beneficiar al fraudei bancare. Potrivit acuzatorilor, Plahotniuc a folosit mijloacele bănești sustrase pentru a achiziționa un avion Embraer Legacy 650, zboruri charter, bunuri mobile și imobile.
ALEXANDRU CERNEI, procuror: "Sechestrele care au fost aplicate în acest episod depășesc suma de un miliard de lei și acoperă prejudiciul care este incriminat inculpatului."
Ilan Șor a fost primul condamnat în acest dosar. Magistrații Curții de Apel Chișinău l-au găsit vinovat pe nouă capete de acuzare, inclusiv escrocherie și spălare de bani. Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare.
ILAN ȘOR, politician fugar: "Magistrații care au luat această decizie vor ajunge foarte, foarte curând după gratii."
Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc, iar de atunci se află în Israel. Ministerul Justiției a lansat mai multe negocieri pentru extrădare acestuia, dar fără succes.
Igor Dodon este primul fost președinte din istoria Republicii Moldova care a ajuns pe banca acuzaților. În ultimul an, în instanțele de judecată au ajuns trei dosare în care Dodon este acuzat de mai multe infracțiuni, de la folosirea unor acte false până la corupție și trădare de patrie. Principala probă a acuzării în dosarul de trădare de patrie și finanțare ilegală a Partidului Socialiștilor sunt imaginile video, în care Dodon ia o punga neagră de la fostul șef PD, Vladimir Plahotniuc. IGOR DODON, fost președinte: "Noi am făcut tot posibilul ca să dăm jos regimul Plahotniuc. Nu avem de ce ne teme. Noi atunci am demonstrat acest lucru. Nu avem de ce ne teme. Nu avem nicio vină."
Igor Dodon are statut de învinuit și în dosarul Energocom. El este acuzat că, în perioada când era ministru al Economiei, a semnat avizul privind încheierea unui contract de procurare a energiei electrice, contrar prevederilor legale, astfel cauzând statului daune în proporții de 18 milioane de dolari. Atât Dodon cât și soția acestuia figurează și într-un dosar privind falsificarea unui certificat medical.
IGOR DODON, fost președinte al Republicii Moldova: "Acesta este nivelul justiției Maiei Sandu. Ați văzut că eu cu soția nu ne ascundem și am venit aici. Noi nu avem ce ascunde și nu am încălcat nimic."
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo este vizat și el în mai multe dosare penale. În principalul dosar în care acesta a fost suspendat din funcția de procuror general în toamna anului 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO. Mai exact, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că fostului procuror general Alexandr Stoianoglo i-a fost încălcat accesul la instanță.
ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general suspendat: "Toate dosarele care au fost deschise sau au fost pornite în privința mea au fost pornite la comandă politică. La niciun dosar nu au fost acumulate și nu se pot acumula probe și toate dosarele expediate în judecată sunt niște interpretări abuzive ale procurorilor cu scopul unic de a mă înlătura din funcția de procuror general."
Într-un alt dosar, Stoianoglo este acuzat de fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, că i-a încălcat inviolabilitatea vieții personale atunci când a publicat mai multe fragmente din corespondența sa cu diferite persoane, inclusiv ambasadori şi consilieri prezidențiali.
VIOREL MORARI, fost șef al Procuraturii Anticorupție: "El nu avea dreptul și legea prevede expres acest fapt. Mesajele nu se refereau la careva acte sau fapte ilegale din partea mea. Erau în telefonul de serviciu, dar nu aveau caracter ce ține de comiterea unei infracțiuni."
În acest an, a ajuns în fața instanței și deputatul Marina Tauber, care este învinuită pe patru capete de acuzare - pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.
IRINA CATAN, procuror: "Noi considerăm că sunt probe suficiente și concludente pentru a menține acuzațiile respective. Este un caz complex. Avem în jur de 30 de martori, dar și un șir de documente, probe scrise și măsuri speciale de investigație."
Marina Tauber a fost reținută pe 21 iulie 2022, fiind plasată în izolatorul CNA. Ulterior, acesta a fost transferată în arest preventiv în Penitenciarul nr.13, iar după trei luni, măsura preventivă i-a fost schimbată în arest la domiciliu, unde s-a aflat timp de un an.
MARINA TAUBER, deputat neafiliat: "Cu siguranță, există foarte multă presiune pe judecători și procurori în acest caz. Nu mă miră faptul că a fost luată această decizie pentru că de un an nu se face dreptate. Declar că nu-mi recunosc vina. Suntem victime ale unor lupte politice."
Într-un alt dosar de finanțare ilegală a partidelor figurează deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi.