Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă și precipitațiile reduse favorizează dezvoltarea dăunătorilor
Social 24 ianuarie 2025, 16:38 | 148

Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului și precipitațiile reduse favorizează dezvoltarea dăunătorilor la culturile de câmp și la pomii fructiferi. Agricultorii prevăd cheltuieli mult mai mari pentru produsele fitosanitare. În livezi situația este prielnică, deocamdată, dar lipsa zăpezii trezește îngrijorare.

Andrei Ciobanu din satul Zaim practică agricultura de peste 20 de ani și marea lui temere este că va rămâne fără recoltă, la toamnă.

ANDREI CIOBANU, fermier, satul Zaim, Căușeni: "Aceștia sunt mugurașii care vor înflori, fructul, care nu-i dezvoltat deloc! în regim de pauză. Noi ne temem cel mai tare de înghețurile din primăvară, când mugurul este deja pornit. Mai sensibil la ger sunt pomii care înfloresc mai devreme, adică caisul, piersicul, migdalul, adică speciile sâmburoase."

Situația încă nu este critică în livadă, dar nu se știe cum va fi vremea în perioada următoare, le-a declarat fermierul colegilor de la Studio-L.

ANDREI CIOBANU, fermier, satul Zaim, Căușeni: "În privința căldurii care se înregistrează ziua este foarte rău, pentru că apar foarte multe insecte. Primăvara acești dăunători o să ne bată foarte mult la buzunar."

Temperaturile ridicate influențează negativ și procesele fiziologice la pomi, atenționează pomicultorul. Acesta susține că rezistența la îngheț a plantelor pomicole se reduce semnificativ.

ANDREI CIOBANU, fermier, satul Zaim, Căușeni: "Cei de la sud mereu avem probleme cu înghețurile din primăvară. Prima dată stropim primăvara, când noapte temperaturile sunt mai mici de cinci, patru grade. Atunci se începe procesul de stropire cu mugurii care încă nu s-au pornit. Niște stropiri cu zeama bordeleză."

Meteorologii prognozează pentru această săptămână temperaturi diurne pozitive, iar precipitații nu se prevăd.

Opinia ta contează. Comentează!