Doar 7% din gospodăriile din raionul Sângerei sunt conectate la rețeaua de canalizare
Doar 7% dintre gospodăriile din raionul Sângerei sunt conectate la rețeaua de canalizare, iar impuritățile din oraș ajung direct în pârâul Ciuluc, care ajunge apoi în râul Răut. Singura soluție va fi stația regională de epurare, care va permite conectarea mai multor localități din zonă. Proiectul, cu o valoare de peste 28 de milioane de lei, are drept scop îmbunătățirea condițiilor de trai și protejarea mediului.
Vasile Drăgan locuiește lângă râul Ciuluc, unde acum se scurg reziduurile de la canalizație. Bărbatul spune că înainte era altfel.
VASILE DRAGAN, locuitorul orașului Sângerei: "Da, noi tare am avea nevoie de treaba aceasta. Eu trăiesc chiar la șes dacă știți unde, în vale la pădure, pe unde se scurge toată apa acum. Dimineața să veniți, foarte rău miroase acolo, strașnic. De aceea aș fi bucuros să se facă treaba aceasta. A fost cândva că nu mirosea, eu mă scăldam cândva în ea, pe Ciuluc, pe râul Ciuluc noi ne scăldam cândva, dar acum e imposibil, nicio pasăre nu poate să stea să bea apă oare ceva."
Oamenii spun că orașul Sângerei are nevoie de o stație de epurare, transmite TV Nord.
Recent a fost semnat un contract de finalizare a sistemului de sanitație în orașul Sângerei și comuna Bilicenii Vechi, care prevede construcția unei stații de pompare și a circa șase kilometri de tronson magistral de canalizare.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Regionalizarea prin conectarea, unde este posibil evident, a mai multor primării la o singură stație de epurare este una dintre scopurile politicii de regionalizare pe care le are Ministerul Infrastructurii. Așa că ulterior, de fiecare dată când noi vom vorbi despre construcția stațiilor de epurare sau când vom vorbi despre construcția la nivel de localități de apeducte, noi trebuie să identificăm posibilitatea de a interconecta o comunitate la niște comunități mai mari."
CRISTIAN CAINAREAN, președintele raionului Sângerei: "Datorită efortului actualului Guvern se finisează stația de epurare din orașul Sângerei, care va fi regională și se vor putea conecta la ea și alte primării adiacente. Muncim, depunem efort ca să îmbunătățim acest indicator și ca să facem viața oamenilor la noi acasă, la noi în raion, la noi sat să fie mai calitativă și să fie mai sănătoasă."
Proiectului de peste 28 de milioane de lei va fi implementat de ADR Nord și autoritățile locale.
ARCADIE COVALIOV, primarul orașului Sângerei: "Noi suntem pentru viață și ceea ce se face astăzi, semnarea, va fi construită canalizare în lunca Ciulucului, dar este tot mediul protejat, conform proiectelor, standardelor, o linie de canalizare care va fi unită după aceasta cu satul Bilicenii Vechi și va fi construită o stație de repompare ca să o pornim pe acea nouă, stație de repompare în centru ca să „re-pompăm” totul."
MARIA PRISACARI, director ADR Nord: "Am semnat două contracte de finanțare ce urmează a fi finanțate de FNDRL și cofinanțate de autoritățile publice locale. Un contract pe domeniul sanitației, finalizarea stației de epurare, conectarea rețelelor de canalizare care au fost construite anterior în satul Bilicenii Vechi cu sistemul din orașul Sângerei."
Finanțarea este oferită din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.