Zelenski insistă pe consolidarea armatei
Externe 24 septembrie 2024, 20:42 | 158

Războiul cu Rusia este mai aproape de sfârșit decât cred mulți. Planul victoriei este întărirea Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski în timpul unui interviu pentru ABC News. „Putem să-l împingem pe Putin să pună capăt războiului în mod diplomatic”, a accentuat liderul de la Kiev. În același timp, cancelarul german Olaf Scholz a insistat luni că nu va relaxa restricţiile privind utilizarea armelor germane de către Ucraina în eforturile sale de apărare în faţa Rusiei.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Nu este vorba despre negocieri cu Rusia. Este cum am mai spus-o. Este o cale diplomatică de a pune capăt războiului. Calea este „planul victoriei” sau „victoriosul plan”. Iar asta este întărirea Ucrainei, a armatei și a poporului. Putem să-l împingem pe Putin să pună capăt războiului în mod diplomatic."

„Cred că suntem mai aproape de pace decât credem”, a continuat Zelenski. Liderul ucrainean se află în Statele Unite, unde a promis că va prezenta ceea ce el numește „Planul său de victorie” președintelui Joe Biden.

„Războiul din Ucraina se va încheia numai atunci, când Rusia îşi va îndeplini obiectivele”, a reacționat Moscova, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

DMITRI PESKOV, purtător de cuvânt al Kremlinului: "Orice război se termină, într-un fel sau altul, cu pace. Dar pentru noi nu există altă opţiune decât atingerea obiectivelor stabilite. De îndată ce aceste obiective vor fi atinse într-un fel sau altul, operațiunea militară specială se va încheia.

Zelenski a făcut apel în repetate rânduri Statelor Unite și Regatului Unit să renunțe la restricțiile asupra rachetelor cu rază lungă de acțiune, pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lovi ținte în adâncul Rusiei. În replică, Moscova a avertizat că folosirea armelor occidentale pentru a lovi ținte rusești ar fi văzută ca o escaladare gravă a războiului și o provocare directă de către națiunile NATO. În pofida cererilor Kievului, cancelarul german Olaf Scholz a insistat luni că nu va relaxa restricţiile privind utilizarea armelor germane de către Ucraina în eforturile sale de apărare în faţa Rusiei. Guvernul de la Berlin a luat „câteva decizii” privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat Scholz la New York, cu puţin înaintea unei întâlniri cu Volodimir Zelenski.

Scholz a precizat că acestea includ restricţii care împiedică lansarea de către Ucraina de rachete care să lovească adânc în teritoriul rus. „Acest lucru nu este compatibil cu poziţia mea personală. Nu vom face asta. Şi avem motive foarte serioase”, a punctat cancelarul german.

Opinia ta contează. Comentează!