Procurorii din Ungheni în vizorul ANI
Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat urmare a investigației de la „Jurnalul Săptămanii” vizând averea celor trei procurori din Ungheni. Purtătoarea de cuvânt a autorității, Maria Dastic, a comunicat că instituția s-a sesizat din oficiu, iar inspectorii de integritate vor examina informațiile prezentate în investigație.
MARIA DASTIC, purtător de cuvant ANI: "ANI s-a autosesizat în baza investigației jurnalistice care ați difuzat-o la data 31 iulie în cadrul emisiunii Jurnalul Săptămânii. Această sesizare din oficiu urmează, conform procedurii, să ajungă la inspectoratul de integritate, iar în mod aliatoriu, sistemul electronic va selecta cine va fi inspectorul care va analiza informațiile pe care le-ați descris în ancheta jurnalistică și, în termen de pană la 15 zile, acesta va lua decizia dacă inițiază sau nu un control al averii în privința celor trei procurori din Ungheni."
Ancheta îl viza Eduard Florea fost procuror-șef al Procuraturii raionului Ungheni în perioada 2016-2021. În declarația de avere și interese pentru anul 2020, el a indicat un salariu de 274.494.68 lei obținut de la Procuratura Generală, iar soția sa a adunat un venit de 254.277 de la Spitalul raional Ungheni. Sursele JurnalTV au comunicat că procurorul Eduard Florea ar deține o casă la sol, într-un sector select din orașul Ungheni.
EDUARD FLOREA, procuror Procuratura raionului Ungheni: "-Despre imobilul de pe strada George Meniuc vă aparține? -Nu, această casă este tot a surioarei mele. Ei au plecat în 2004. Au procurat acest imobil și au avut o variantă. Ea a lucrat în domeniul privatizării la Chișinău, dumnealui la Covoare Ungheni și au avut o variantă să plece după hotare. Și a rămas imobilul și eu m-am deplasat puțin și stau acum la moment cu ei împreună. Când ei pleacă, noi rămânem acolo. Tot așa mai departe."
La capitolul bunuri mobile, procurorul din Ungheni indică cinci autoturisme dobândite în perioada 1999-2020, toate sunt prin contract de folosință, adică Florea le-ar folosi gratis. Valoarea bunurilor mobile este omisă. Peste tot este indicat 0 lei.
EDUARD FLOREA, procuror Procuratura raionului Ungheni: "-Dvs aveți cinci automobile și toate evaluate la 0 lei. -Da corect. Eu nu le-am pus la 0 lei, eu poate nu știam cât e prețul."
Eduard Florea indică un autoturism de model Toyota RAV-4 - anul fabricației 2019, iar în posesia procurorului ar fi ajuns în 2020. Pe piața auto, un astfel de autoturism valorează între 28 și 30 de mii de euro. L-am întrebat pe procuror cine a fost persoana care i-a oferit o astfel de mașină gratis.
EDUARD FLOREA, procuror Procuratura raionului Ungheni: "Este surioara mea. Ei trăiesc în Anglia."
Un alt procuror vizat este Anatolie Gârbu numit în funcție la Ungheni în 2005. Recent, acesta a fost avansat pană la procuror-adjunct al raionului Călărași. În declarația de avere și interese pentru anul 2020, Gârbu indică un salariu 253.889.16 lei primit de la Procuratura Generală. Procurorul scrie că soția sa, care lucrează în calitate de polițist de frontieră, a ridicat un salariu de 109. 682.45 lei. Soții, ambii funcționari de stat, și-au ridicat o casă de locuit cu suprafața de 151,7 metri pătrați, evaluată la 262.101 lei - echivalentul a 12 mii de euro. Oamenii din localitate afirmă însă, că 12 mii euro ar costa doar poarta procurorului. Gârbu mai indică și un apartament cu suprafața de 52 de metri pătrați, evaluat la 63.731 lei, adică vreo trei mii euro. Dacă facem un simplu calcul, venitul familiei Gârbu în anul 2019 a constituit 323.350 mii lei. Din acești bani, funcționarii și-ar fi construit casă și garaj care, în opinia lor, ar valora 278.688 lei - adică vreo 13 mii de euro. Astfel, în anul 2019 familia Gârbu a rămas doar cu 44.662 de mii de lei, ceea ce ar însemna cam 3500 lei pe lună. Nu este clar, cum au supraviețuit cu acești bani. L-am contactat ulterior la numărul de serviciu oferit de Procuratura Generală, dar acesta mereu este deconectat. Așa că am fost nevoiți să apelăm Cancelaria Procuraturii raionului Călărași.
Au trecut mai multe zile de la când am apelat Cancelaria Procuraturii Călărași, iar procurorul Anatolie Gârbu așa și nu a mai revenit cu un apel. Ion Steclari este procuror în Procuratura Ungheni din 2005. În vârstă de 35 de ani, acesta a avut, în 2020, venituri din salariu în valoare 251.125.98 lei şi alţi 5750 de lei de la Institutul Naţional al Justiţiei. Acuzatorul Ion Steclari din Ungheni a beneficiat anul trecut și de o donație în mărime de 2.997 de euro de la mama sa. Steclari nu indică nimic despre veniturile soției sale, însă a indicat alte venituri în sumă de 46.140 lei obținute din venituri legale. Steclari indică un teren obținut în 2012, evaluat la 9849 lei. Procurorul arată două apartamente, dar și o casă de locuit cu suprafața 115 metri pătrați, obținută în 2019. Nu putem trece cu vederea faptul că procurorul a indicat o valoare a casei de 9849 de lei, în timp ce un apartament ce l-ar fi cumpărat în 2014 ar costa 80.415.00 lei. Pentru a afla mai multe detalii ne-am deplasat la sediul Procuraturii raionului Ungheni. În holul instituției, Ion Steclari discuta cu o angajată a poliției. Accesul în instituție ne-a fost restricționat.
Procurorul Ion Steclari, care s-a judecat cu un pensionar pentru un apartament, l-a scurt timp a fost decorat de procurorul general cu medalia „pentru serviciu impecabil clasa 3”.