Fermierii francezi merg spre Paris
Externe 29 ianuarie 2024, 20:18 | 318

Fermierii francezi se îndreaptă azi cu tractoarele spre capitala Paris și spun că intenționează, așa cum se exprimă ei, să lanseze un „asediu” pe termen nedeterminat asupra capitalei. De mai multe zile, manifestanții blochează la nivel național autostrăzile majore, cerând condiții de muncă mai bune. Ministrul francez de Interne a declarat că 15 mii de ofițeri de poliție vor fi dislocați pentru a preveni perturbările.

Critică pentru economia regiunii Parisului, poliția consolidează securitatea în jurul pieței internaționale Rungis. Sindicatele fermierilor le-au cerut protestatarilor să vizeze piața luni, marcând începutul a ceea ce ei numesc un asediu al capitalei, scrie France 24. După o reuniune de urgență, ministrul francez de Interne a dat poliției instrucțiuni corespunzătoare.

GERALD DARMANIN, ministrul de Interne al Franței: "A doua instrucțiune pe care am dat-o este ca oamenii legii să arate o mare moderație față de protestatari și fermieri, așa cum am îndemnat încă de la începutul acestei mișcări de protest. Nu căutăm escaladare. Vrem ca oamenii să fie respectați, Vrem ca legea să fie respectată. Și proprietățile să fie respectate. Nu intenționăm să permitem distrugerea clădirilor guvernamentale sau a celor de colectare a impozitelor, sau a magazinelor alimentare ori oprirea camioanelor care transportă produse străine. Evident, așa ceva este inacceptabil. Au fost date instrucțiuni de a interveni și de a reține în asemenea circumstanțe."

Însă polițiștii nu au fost instruiți să intervină asupra blocării drumurilor de către fermieri, ei doar acompaniindu-i și mențin siguranța pentru a evita tragediile, a mai adăugat oficialul francez.

Fermierii au în vizor opt puncte de sufocare pe autostrăzile care duc la Paris. Poliția are ordin să prevină orice incursiune în oraș și să nu admită perturbarea activității aeroporturilor. Acțiunea de luni intensifică campania de presiune a fermierilor, deoarece aceștia cer salarii mai bune și schimbări drastice ale politicilor agricole. Prim-ministrul Franței, Gabriel Attal, a anunțat vineri o serie de măsuri menite să calmeze furia, inclusiv abandonarea unui plan de reducere treptată a scutirilor de taxe pe motorina agricolă. Fermierii spun însă că asta nu este suficient.

Attal afirmă că Guvernul ia în considerare măsuri adiționale împotriva a ceea ce el a numit „competiție neloială” din partea țărilor cu reguli diferite de producere. Proteste cu blocarea drumurilor sunt așteptate și în sud, în orașul Lyon.

Politica agricolă este de multă vreme o temă sensibilă în Franța, cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene. Între timp, pe măsură ce nemulțumirea fermierilor se răspândește în Europa, guvernul francez se teme de sprijinul în creștere al fermierilor pentru extrema dreaptă și repercusiunile pentru alegerile din Parlamentul European, programate pentru luna iunie. În ultimele săptămâni, furia fermierilor a dus la blocaje de drumuri și marșuri cu tractoare în țări precum Franța, Germania, Polonia, România și Olanda.

Opinia ta contează. Comentează!