Scrutinul din Georgia este verificat
Externe 30 octombrie 2024, 19:56 | 100

Procuratura Georgiei a declarat miercuri că iniţiază o investigaţie privind posibila fraudare a alegerilor parlamentare de sâmbătă, în care partidul de guvernământ „Visul Georgian” a obţinut o majoritate, pe care partidele de opoziţie o consideră frauduloasă. Preşedintele Salome Zurabişvili, un critic al guvernului, va fi chemată joi pentru a fi audiată în cadrul anchetei. Zurabişvili solicită presiuni internaţionale pentru revizuirea rezultatelor scrutinului din 26 octombrie, despre care susţine că au fost viciate prin fraude, potrivit Reuters.

Partidul Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi, iar cele patru formaţiuni de opoziţie împreună aproape 38%. Acestea din urmă contestă rezultatul şi cer noi alegeri sub o „administraţie internaţională”.

Comisia Electorală Centrală a anunţat marţi renumărarea voturilor în câte cinci secţii de votare din fiecare din cele 73 de circumscripţii electorale, precizând că decizia nu are legătură cu plângerile opoziţiei, ci este efectuată în virtutea unei prevederi recent introduse în legislaţia electorală pentru a creşte credibilitatea alegerilor printr-o verificare suplimentară.

Întrebată la RFI despre renumărarea anunţată de CEC, preşedintele Salome Zurabişvili a spus că nu are „nicio aşteptare de la această comisie, care este complet în mâinile partidului de la putere”.

„Dar o soluţie, cu ajutorul şi sprijinul partenerilor europeni şi americani ar fi ca această (renumărare) să fie sprijinită printr-o investigaţie internaţională”, consideră Salome Zurabişvili, o opozantă înverşunată a partidului de guvernământ georgian pe care-l acuză, la fel ca Bruxellesul şi Washingtonul, că se apropie de Rusia.

SALOME ZURABIȘVILI: "Cerem comunităţii internaţionale o presiune foarte puternică asupra autorităţilor pentru a accepta să revizuiască cu adevărat şi complet rezultatele alegerilor. O altă opţiune, ar fi repetarea alegerilor."

În acest timp, premierul georgian Irakli Kobajidze a declarat marţi, la o conferinţă de presă comună cu premierul ungar Viktor Orban, că „integrarea europeană rămâne o prioritate importantă pentru guvernul georgian”. La rândul său, premierul ungar a apreciat că „poporul georgian a făcut o alegere europeană şi de asemenea a ales pacea”. El a lăudat guvernul de la Tbilisi pentru că nu a permis ca Georgia „să devină o a doua Ucraină”.

Potrivit observatorilor internaţionali, scrutinul de sâmbătă „s-a desfăşurat în contextul unei puternice polarizări şi într-o atmosferă marcată de îngrijorările asupra legislaţiei recent adoptate”, referire la legea „agenţilor străini” adoptată în luna mai şi descrisă de opoziţia georgiană şi de ONG-uri drept „lege rusească”, întrucât aceasta obligă mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate să îşi dezvăluie sursele externe de finanţare.

Kremlinul a cerut marţi ca Uniunea Europeană şi Statele Unite să înceteze să mai transmită ultimatumuri Georgiei în privinţa controversatelor alegeri legislative, care au avut loc sâmbătă, câştigate de „Visul Georgian”.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că „la alegeri a câştigat cel căruia cetăţenii Georgiei i-au dat votul”. „Noi nu avem dreptul, nici dorinţa sau intenţia de a ne amesteca în afacerile interne ale Georgiei. Nu am făcut-o niciodată”, a spus Peskov pentru presa de la Moscova.

Salome Zurabişvili a denunţat luni, la mitingul de protest convocat în faţa Parlamentului, că alegerile de sâmbătă au fost „furate” şi a promis revenirea ţării „pe calea europeană”.

SALOME ZURABIȘVILI: "Votul vostru a fost furat. Și ei au încercat să vă fure viitorul!"

După anunţarea victoriei formaţiunii „Visul Georgian”, patru partide din coaliţia de opoziţie, care au intrat în forul legislativ, au anunţat că renunţă la mandatele obţinute, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!