Dezastru în Spania
Externe 30 octombrie 2024, 20:20 | 317

Dezastru în Spania. Cel puțin 62 de oameni și-au pierdut viața, majoritatea în regiunea Valencia, în urma ploilor torențiale care au provocat inundații devastatoare. Mai multe persoane sunt date dispărute. Intemperia care s-a abătut asupra sudului și estului Spaniei a adus ploi care au totalizat 445 de litri pe metru pătrat în doar 24 de ore.

Procesul de supraveghere și identificare a victimelor este în curs de desfășurare. Printre vicitmele deja identificate se numără doi copii și un bebeluș. Ploile torențiale și furtunile au provocat o situație „excepțională” care a afectat în special Comunitatea Valenciană, Castilla-La Mancha, Andaluzia și alte părți ale Spaniei. Mai multe persoane sunt date dispărute în provincia Valencia, dar și și în Letur, oraș afectat de o inundație care a luat cel puțin o mașină în care se aflau doi lucrători municipali și care nu au fost găsiți. Precipitațiile de marți sunt cele mai abundente înregistrate în 24 de ore în regiunea Valencia din anul 1966.

Unii oameni povestesc că nici măcar nu începuse ploaia atunci când apa i-a măturat de pe stradă.

Unii s-au salvat în ultimul moment și au mers în zone mai înalte pentru a scăpa de pericolul șuvoaielor. Guvernul a înființat miercuri un comitet de criză pentru a evalua pagubele produse. Sute de incidente grave au fost raportate ca urmare a ploilor torențiale din Andaluzia, în special în provincia Malaga, în timp ce grindina a lovit orașul El Ejido. Unele drumuri au devenit impracticabile, zborurile au fost anulate şi a fost afectată inclusiv circulaţia trenurilor de mare viteză, relatează The Guardian şi Reuters. Marţi, apele învolburate, pline de noroi, au măturat oraşul Letur din provincia Albacete, din estul ţării, împingând maşinile pe străzi.

Ploile intense au fost atribuite unui fenomen cunoscut sub numele de gota fría, sau „picătura rece”, care apare atunci când aerul rece se deplasează deasupra apelor calde ale Mării Mediterane. Acest fenomen determină aerul cald şi saturat să se ridice rapid, ceea ce duce la formarea în câteva ore a unor nori masivi care provoacă ploi abundente.

Opinia ta contează. Comentează!