Scumpirea motorinei lovește în fermieri
Economic 20 aprilie 2018, 19:54 | 5411

Scumpirea motorinei, chiar în perioada lucrărilor agricole, le provoacă mari bătăi de cap fermierilor. Aceștia sunt îngrijorați și spun că nu-i salvează nici rezervele făcute iarna trecută. Totodată, spun cu durere că nu mai ies din datorii.

Mihai Gașper din satul Furceni, raionul Orhei, este agricultor de peste 50 de ani. Lucrează aproape 500 de hectare de pământ și spune că va face față cu greu tuturor cheltuielilor, dat fiind faptul că, în acestă perioadă, are nevoie de motorină ca de apă.

Pe terenurile sale găsești de toate: porumb, floarea soarelui, mazăre, ovăz, năut, linte, grâu, dar și livezi. Agricultorul spune că se simte neajutorat, dat fiind faptul că nimeni nu-l protejează, ci dimpotrivă.

Fermierul mai spune că și-a cumpărat, încă din iarnă, 15 tone de motorină, dar oricum nu-i este destul.

Pentru că să termine lucrările de primăvară, mai are nevoie de vreo 20 de tone de combustibil. Cum se va descurca, nu știe.

Mihai Gașper afirmă că, din cauza cheltuielilor mari, nu mai iese din datorii. Totuși, nu poate lăsa pământul pârloagă.

Dacă nu ar da toți banii pe motorină, fermierul susține că ar angaja mai mulți oameni, ar repara un drum și ar construi o încăpere unde să păstreze recolta, dar ar cumpăra și tehnică agricolă.

În acestă situație se află și alți agricultori. Este și cazul lui Valeriu Belotcaci din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă.

Amintim că, până pe 1 mai, conform prețurilor plafon stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, un litru de motorină este vândut cu 16 lei și 44 de bani, iar cel de benzină - cu 18 lei și 47 de bani. De la începutul anului, carburanții s-au scumpit de mai multe ori.

Opinia ta contează. Comentează!