Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede donarea către Ucraina a unui sistem de rachete Patriot
Externe 6 septembrie 2024, 21:54 | 171

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede donarea către Ucraina a unui sistem de rachete Patriot în cea mai modernă configurație. Volodimir Zelenski a spus că este recunoscător României și a îndemnat ceilalți aliați ai Kievului să furnizeze ajutorul promis în materie de apărare antiaeriană. Între timp, Marea Britanie a anunțat că va livra Ucrainei sute de sisteme de rachete portabile.

Proiectul privind transferul unui sistem de rachete sol-aer Patriot a fost anterior adoptat de Guvern și de cele două camere ale Parlamentului de la București, iar acum legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. România va mai transmite Ucrainei piese de schimb, echipamente de întreținere și alte lucruri necesare pentru sistemul Patriot.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "România a luat deja o decizie clară cu privire la sistemul Patriot pentru Ucraina. Această decizie a fost luată la toate nivelurile. Eu sunt recunoscător pentru ea."

România are două sisteme Patriot operaționale, unul dintre care va fi transmis Ucrainei. Anterior, autoritățile de la București au condiționat donarea unui sistem Patriot Kievului cu înlocuirea lui de către aliații NATO, care ar urma să livreze Bucureștiului un sistem de apărare aeriană similar. De asemenea, alte trei sisteme Patriot urmează să ajungă în curând în România. Între timp, Ministerul britanic al Apărării a anunţat într-un comunicat că Regatul Unit va furniza în următoarele luni 650 de sisteme de rachete portabile Ucrainei pentru a o ajuta să îşi întărească apărarea aeriană. Valoarea echipamentului militar ajunge la aproape 200 de milioane de euro. Aceste rachete polivalente pot fi trase de pe o varietate de platforme tactice terestre, maritime şi aeriene şi permit să fie vizată atât o ţină la sol, cât şi o dronă în zbor. Marea Britanie este unul dintre principalii susţinători militari ai Kievului de la declanşarea invaziei ruse în 2022 şi i-a furnizat inclusiv rachete cu rază lungă Storm Shadow, sute de rachete LMM şi un escadron de 14 tancuri Challenger 2.

Opinia ta contează. Comentează!