Post Scriptum cu Alex Cozer: Mișcări întârziate în justiție

Dosarul în privința Metalferos, compania de stat de la care s-a furat peste jumătate de miliard de euro, pare să se miște un pic în urma schimbărilor de la Procuratura Generală. Vladimir Plahotniuc, la 17 ani de la furtul primelor milioane și la 2 ani și jumătate de la fuga din Moldova, a fost trimis în judecată. Din ce cunoaștem din dosar, lui Plahotniuc i se impută că ar fi furat peste 60 de milioane de dolari, bani care urmau să ajungă în bugetul de stat.

Este, desigur, salutar faptul că Plahotniuc va fi, în sfârșit, judecat, după ce a jefuit țara de jumătate de miliard de euro doar în acest caz. În condițiile în care acesta e fugar, șansele să facă pușcărie par în prezent destul de mici. Dar, ce ne doare mai mult pe noi, cetățenii, este ce am mai putea recupera din cât ne-a furat Plahotniuc. Astfel, îl întreb direct, pe această cale, pe procurorul general interimar Dumitru Robu, de ce mai multe bunuri extrem de valoroase ale lui Plahotniuc nu au ajuns încă sub sechestru? Mă refer în primul rând la clădirea Global Business Center, cartierul general și locul unde ani la rândul Plahotniuc a pus la cale o mare parte din atacurile asupra statului. GBC-ul, alături de un teren de 10 hectare din preajma Gării de Nord și o clădire istorică de lângă Parlament, chipurile ar fi fost vândute de către Plahotniuc în toamna anului 2018, chiar înainte de alegeri, tocmai pentru a și le proteja în fața unor sechestre. Așa-zisa vânzare s-a făcut către un offshore obscur din Gibraltar. După 3 ani, prin GBC bate vântul, iar terenul de la Gara de Nord e în continuare în paragină. Semn clar că nu au fost vândute cu adevărat, pentru că dacă cineva, un investitor adevărat, le cumpăra, le-ar fi valorificat în această perioadă, măcar dându-le în chirie. Abandonat stă și ultra-luxosul fost sediu al Partidului Democrat. Din sursele noastre, Plahotniuc încearcă în această perioadă, cu orice preț să vândă toate aceste bunuri. Și ar putea să-i reușească, atât timp cât procurorii noștri dorm. Doar aceste bunuri, cumulat, au o valoare de piață de peste 50 de milioane de euro. Tot în dosarul Metalferos, aflăm zilele astea și că procurorii solicită arestul pe numele fostului director al companiei și complice al lui Plahotniuc, Alexei Țîmbrovschi. Și aici apar mai multe semne de întrebare. De ce procorurii abia la 2 ani de la plecarea lui Țîmbrovschi din companie solicită arestul său? Și de ce l-au lăsat să fugă din țară întâi? Mai mult decât atât, în luna septembrie, când încă Stoianoglo era șef pe Procuratură, aflam că au fost scoase sechestrele de pe mai multe imobile care i-ar fi aparținut lui Țîmbrovschi, inclusiv un hotel din centrul capitalei.

Ce faceți, tovarăși procurori? Îl lăsați să plece, îi scoateți bunurile de sub sechestru, iar apoi solicitați arestul? Sau vă veți scuza că până acum o lună era altă conducere în Procuratură? Dacă e așa, spuneți-ne cine a tergiversat dosarul și a comis ilegalități și trageți-i la răspundere. Recent, de la Metalferos a plecat și eternul Serghei Catană - nașul lui Igor Dodon, care a ocupat încă din 2007 funcția de director financiar acolo, adică în perioada celor mai mari jafuri din companie. Catană este cel care, la sfârșit de 2019, amenința procurorii care investigau dosarul să nu-și bage nasul unde nu le fierbe oala și le spunea că Metalferos nu a fost prejudiciată nici într-un fel.

Așadar, întrebarea în cazul nașului lui Dodon e și către actuala administrație a companiei. Oare nu vi se pare anormal să vă despărțiți cu strângeri de mână de un individ care a fost director financiar, 14 ani, într-o companie jefuită de jumătate de miliard de euro? Ați cerut anumite investigații în privința sa? Sau totul e ok? Oamenii se schimbă, dar schemele rămân?

Post Scriptum cu Alex Cozer: Lumea își decide viitorul

18 februarie 2025, 21:10

Lumea își decide viitorul chiar în aceste momente. După 3 ani de război crâncen...

Post scriptum cu Alex Cozer: Drone rusești au explodat în Moldova

13 februarie 2025, 21:17

Două drone rusești au explodat pe teritoriul Republicii Moldova. Da, de data...

Post scriptum cu Alex Cozer: Scheme obscure în stânga Nistrului

11 februarie 2025, 21:02

Este 11 februarie. Termenul de livrare a gazelor gratis, din bani europeni,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rețineri pe bandă rulantă

6 februarie 2025, 20:46

A trecut ceva vreme de când la Chișinău nu a mai avut loc nicio reținere spectaculoasă....

Post scriptum cu Alex Cozer: Rusia lui Putin eșuează în Moldova

4 februarie 2025, 20:49

Rusia lui Putin este pe cale să înregistreze un nou eșec în Republica Moldova....

Post Scriptum cu Alex Cozer: UE rezolvă criza energetică

28 ianuarie 2025, 21:02

Uniunea Europeană a găsit o soluție pentru rezolvarea crizei energetice și umanitare...

Post scriptum cu Alex Cozer: Stânga Nistrului, încă fără gaze

23 ianuarie 2025, 20:52

Au trecut 23 de zile de când în Transnistria nu mai sunt gaze naturale iar energia...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Trump a revenit la Casa Albă

21 ianuarie 2025, 20:27

Statele Unite ale Americii au un nou președinte. Donald Trump a revenit la Casa...

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Opinia ta contează. Comentează!