Cer ajutor pentru fondul de sprijin
Social 24 septembrie 2024, 20:21 | 110

Republica Moldova cere ajutor internațional pentru fermierii afectați de calamitățile naturale. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a semnat scrisorile oficiale adresate celor 27 de omologi din Uniunea Europeană, precum și celor din Statele Unite, Canada, Japonia și Norvegia, prin care a solicitat asistență în instituirea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească. Anunțul a fost făcut la Bruxelles, unde Vladimir Bolea a purtat o serie de discuții privind colaborarea dintre Chișinău și Bruxelles.

Inițiativa privind instituirea acestui fond a fost discutată și în cadrul întrevederii cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură. Fondul de sprijin pentru agricultorii moldoveni urmează să răspundă provocărilor tot mai acute pe care le întâmpină fermierii afectați de seceta severă și schimbările climatice din ultimii ani.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimenare: "Este esențial să avem susținerea colegilor din Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia, Canada, Norvegia în consolidarea sectorului agricol din Republica Moldova, care este unul dintre pilonii principali ai economiei noastre. Crearea acestui fond ar permite agricultorilor noștri să se adapteze mai ușor la noile provocări și să asigure dezvoltarea durabilă a sectorului."

Fondul de Dezvoltare și Solidaritate are drept scop sprijinirea financiară a fermierilor, modernizarea infrastructurii agricole, promovarea inovațiilor tehnologice și creșterea rezilienței la condițiile climatice extreme, care afectează productivitatea și stabilitatea agriculturii. Fermierii care au protestat joi, 19 septembrie, în fața Președinției, sunt așteptați la discuții cu președintele Maia Sandu miercuri, 25 septembrie. Între timp, proiectul de lege privind măsurile de sprijin pentru agricultori, care a fost criticat de aceștia, a intrat în vigoare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie