Puține etnii se pot mândri cu obiceiuri respectate atât de riguros, precum o fac lipovenii din nordul Republicii Moldova
Trăim în pace 19 ianuarie 2023, 23:29 | 909

Puțini oameni se pot mândri cu obiceiuri respectate atât de riguros, precum o fac lipovenii din Republica Moldova. Li se mai spune „staroveri” - poartă haine tradiționale, au un grai deosebit și după ce merg în fiecare duminică la biserică, se adună în jurul samovarului. Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace.

Pentru femeile din satul Pocrovca, raionul Dondușeni, un ceai la samovar și o vorbă bună nu e doar o metodă de a petrece timpul liber. E un întreg ritual, respectat cu sfințenie.

Majoritatea localnicilor sunt agricultori - cresc pomușoare, în special zmeură. Oamenii țin mult la tradiții, iar din acest motiv, o perioadă bună din istoria lor au trăit în izolare.

Regulile credinței ortodoxe de rit vechi sunt stricte, dar benefice, spun femeile. De exemplu, credința le interzice să privească televizorul sau să navigheze pe internet. Dar, sub presiunea timpului, multe reguli au fost ignorate.

Toți localnicii sunt botezați la biserica de rit vechi și toți merg la slujbă, în fiecare duminică. Lipovenii își fac cruce cu două degete, nu cu trei.

Din dorința de a-și conserva obiceiurile, femeile au fondat ansamblul popular ”Dolinușka”.

Atunci când cântă, femeile îmbracă sarafanele tradiționale rusești, primite de la străbunici.

Unele haine tradiționale sunt purtate zi de zi. De exemplu, așa-numita „kichika”.

Dar cea mai sfântă pentru lipoveni este limba lor, un grai autentic, format din amestecul limbilor slavone.

Lipovenii sunt un grup etnic de origine rusească. Sunt urmașii adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia, care și-au părăsit patria în secolele XVII - XVIII în urma schismei din Biserica Oficială Rusă, consecință a reformei de cult inițiată de către țarul Alexei Mihailovici Romanov și de patriarhul Nikon al Rusiei. Cei care nu se supuneau noilor canoane erau considerați eretici și arși pe rug. După 1685, staroverii au luat drumul pribegiei, răspândindu-se în lumea întreagă.

Opinia ta contează. Comentează!