Proiecte inginerești, expuse la UTM
La Chișinău se desfășoară un concurs al gândirii inginerești. Proiectele inovaționale sunt elaborate de către studenți, care așteaptă să fie apreciați de juriu. Evenimentul este găzduit de Universitatea Tehnică. În prima etapă, tinerii au făcut o prezentare a dispozitivelor iar apoi au arătat cu funcționează acestea.
ROMAN ANDREEV, student la UTM: "Proiectul meu este un generator de aer ionic pentru azilurile de bătrâni. Acesta este blocul de comandă. El are trei regimuri: automat, monitor și manual. În regimul manual acesta pornește ionizatorul de aer care, pe lângă faptul că purifică aerul de microparticule, el generează ioni negativi care sunt foarte buni în scopuri curative."
SERGIU PASCARI, student la UTM: "Pentru acest concurs am pregătit un sistem destul de flexibil, dar e prevăzut mai mult pentru controlul motoarelor cu șase faze. Ele nu sunt atât de întâlnite, dar au niște caracteristici mult mai bune decât cele ordinare cu trei faze."
Acest tânăr spune că a reușit, împreună cu alți colegi, să realizeze un aparat care poate depista obstacole, fiind dotat cu un sistem de iluminare a vehiculului.
ANDRIAN CHEPTENE, student la UTM: "Are patru senzori. doi în față și doi în spate. Respectiv, cu ei și recepționăm obstacolele pe care le avem în timpul parcării sau, chiar în timpul deplasării cu autovehiculul, ne semnalizează dacă avem obstacole în stânga sau în dreapta."
La concursul de la Chișinău au venit și studenți din Iași. Acești tineri elaborează un dispozitiv interactiv de recuperare neuromotorie a membrului inferior. Au lucrat la acest proiect timp de jumătate de an, dar încă nu este gata în totalitate.
DENISA DIACONU, studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași: "Dispozitivul are integrați niște senzori: doi senzori de presiune și un accelerometru, care va transpune mișcările piciorului, mișcările gleznei pacientului în niște comenzi în cadrul unui joc pe care l-am realizat în medium processing. Ne dorim ca acest dispozitiv să ajungă atât la kinetoterapeuți cât și la pacienți, la ei acasă, ca aceștia să urmeze indicațiile specialiștilor și să realizeze singuri procesul de recuperare la domiciliu."
Participanții vor fi apreciați de un juriu, care vor analiza detaliat fiecare componentă a proiectului prezentat. La final, cei mai buni se vor alege cu diplome, dar și cadouri.
SERGHEI RAILEAN, conferențiar universitar, UTM: "În primul rând baza teoretică, acele soluții tehnice car e au fost luate de către studenți și nu în ultimul rând, în partea a doua a concursului - demonstrarea funcționalității dispozitivului. Adesea, în urma implicării diferitor companii, acestea vin cu propuneri către studenții care participă, văzând ce au elaborat, vin cu propuneri de interviu de angajare în câmpul muncii a studenților."
Concursul internațional studențesc „Ingineria sistemelor microelectronice - Sergiu Rădăuțan” a ajuns la cea de-a XIII-a ediție.