Parcursul European, susținut de Italia
Politic 18 iunie 2024, 20:14 | 359

Republica Moldova are tot sprijinul Italiei în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate astăzi la Chișinău, la întâlnirea oficială a președintelui, Maia Sandu, cu omologul său italian, Sergio Mattarella. În cadrul unei conferințe de presă, Mattarella a subliniat că Italia este gata să contribuie la parcursul Republicii Moldova către standardele europene.

SERGIO MATTARELLA, președintele Italiei: "Valorile, istoria și cultura leagă viitorul Moldovei de Uniunea Europeană. Italia sprijină cu convingere parcursul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Eu i-am confirmat doamnei președinte aprecierea noastră pentru eforturile depuse de Chișinău în calea reformelor, în ceea ce privește statul de drept și sectorul judiciar."

Sergio Mattarella a subliniat că Italia va continua să rămână alături de Republica Moldova în calea sa de integrare europeană. Oficialul a mai menționat că numărul cetățenilor moldoveni care s-au stabilit în Italia este foarte mare, iar autoritățile de la Roma vor fi foarte atente la necesitățile lor.

SERGIO MATTARELLA, președintele Italiei: "Comunitatea moldovenilor din Italia este foarte numeroasă și este foarte apreciată. Ei dau o contribuție foarte importantă la dezvoltarea economică și la viața socială a țării noastre. De aceea, comunitatea moldovenilor din Italia este nu doar o punte între țări, dar un pilon al acestei colaborări pentru că aceste contacte cotidiene consolidează prietenia reciprocă și disponibilitatea reciprocă."

Iar președintele, Maia Sandu, a declarat că susținerea fermă a Italiei confirmă faptul că Republica Moldova are prieteni în Uniunea Europeană, ceea ce fortifică rezistența în fața provocărilor actuale.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Relațiile noastre sunt adânc înrădăcinate în istorie. Ne mândrim să spunem, așa cum pentru prima dată a zis-o marele cronicar Grigore Ureche, că „de la Râm ne tragem”, făcând referire la latinitatea poporului nostru. Mă bucur să constat că, în acești ani, Republica Moldova și Italia au dezvoltat relații tot mai strânse, în beneficiul cetățenilor țărilor noastre. Declarația comună semnată astăzi în susținerea integrării europene a Republicii Moldova reprezintă un nou și puternic semn de sprijin."

Aceasta este prima vizită oficială a unui președinte al Republicii Italiene în Republica Moldova, Italia fiind unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai țării noastre. În cadrul vizitei lui Sergio Mattarella la Chișinău au fost semnate două documente: Programul Executiv de Cooperare Culturală între Guvernul Republicii Moldova și cel al Italiei pentru 2024 – 2027, precum și Declarația comună în sprijinul aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!