Post Scriptum cu Alex Cozer: Anchete fără rezultat

Anul trecut, pe vremea asta, aveau loc mai multe descinderi la sediile a ce a fost, până nu demult, Partidul Șor. Cu siguranță vă amintiți: sute de mascați, zeci de locații, confiscări de bani, rețineri, material berechet pentru buletinele de știri. Un lucru pe care, probabil vi-l amintiți mai puțin sau de care ați uitat cu totul, este ce s-a întâmplat în zilele premergătoare acestor descinderi. Mai exact, în perioada 10-16 iulie 2022, când nu mai puțin de 7 suspecți din gruparea criminală a lui Șor au părăsit Republica Moldova. 6 dintre ei au făcut-o chiar în aceeași zi, pe 16 iulie, în timp ce primul, Tudor Balițchi, a fugit la 10 iulie.

Atunci, conducerea Procuraturii a acuzat o scurgere internă. Altfel spus, oamenii care au participat la anchetă l-au avertizat pe Șor despre ce urmează, pentru ca oamenii acestuia să fugă din țară și să scape de reținere. Chiar Șor, la 17 iulie, după ce cei 7 părăsiseră deja Moldova și înainte de a se efectua perchezițiile, a ieșit într-un live pe Facebook în care anunța ce urmează să se întâmple.

Deci totul se știa foarte bine și din timp. Și tot exact acum un an, CNA și Procuratura Anticorupție anunțau că pornesc un proces penal pentru a investiga cine a făcut aceste scurgeri și a oferit pe tavă toate informațiile grupării criminale Șor.

Ați auzit de vreun rezultat al acestor investigații? De măcar o persoană din cadrul instituțiilor vizate care să fie investigată pentru această crimă? Măcar de vreo simplă demitere? Pentru că eu nu am auzit. Chiar și după ce am solicitat public informații în acest sens.

Informații pe care le solicit din nou. Și îi întreb pe procurorii patriei, pe cei care conduc această anchetă: de câți ani de zile mai aveți nevoie pentru a afla cine sunt cei care au vândut informațiile lui Șor? Asta dacă nu sunteți chiar voi…

Mai mult decât atât, între timp, cei care fugeau coordonat din țară în iulie 2022, s-au întors rând pe rând acasă. Fără a avea nicio problemă serioasă cu justiția. Ba chiar, în cel puțin trei cazuri a fost nevoie ca noi, presa, să relatăm despre aceste lucruri ca Procuratura să reacționeze și să spună ceva despre statutul lor procesual. Statut care îi lasă pe toți, și în prezent, să fie liberi și bine-mersi.

Totuși, nu pot să nu mă întreb, dacă în toată această perioadă în care fugarii de anul trecut, printre care nume grele din gruparea lui Șor, precum Balinschi, Balițchi sau Himici, au fost sau nu întrebați cine i-a avertizat să fugă din țară anul trecut? Și de ce până acum nu au fost aflate aceste nume?

De ce insist atât de mult asupra acestui caz? Pentru că este unul simptomatic, care arată boala gravă de care suferă justiția moldavă. Pe de o parte, această grupare criminală este anchetată, vizată în dosare penale, pe de alta, fără nicio problemă, în cadrul instituțiilor care gestionează aceste anchete, activează indivizii care îi vând informații lui Șor.

Este extrem-extrem de grav! Și șansele ca o anchetă să fie dusă la final, cu rezultate, sunt minime, atâta timp cât acești sabotori se vor afla în continuare acolo, în sistem, și vor pune la dispoziția criminalilor toate informațiile care contează.

Dacă aș fi fost șef în aceste instituții, prioritatea mea zero ar fi fost identificarea sabotorilor. Eliminarea și neapărat pedepsirea lor pe măsura gravității faptelor comise. Pentru că o instituție din cadrul Procuraturii nu poate fi eficientă, nu poate activa elementar, atâta timp cât există riscul ca orice informație dintr-o investigație să fie pusă pe tavă criminalilor anchetați. Atâta timp cât acest lucru s-a întâmplat nu o singură dată și, cel mai probabil, se întâmplă în continuare.

Și din păcate, acest paradox continuă să se perpetueze în justiția din Republica Moldova. Țara care, vă reamintesc, s-a numărat constant în ultimele decenii printre statele cu cea mai coruptă justiție din Europa. De multe ori, chiar pe prima poziție. Dar fără a avea măcar un singur judecător sau procuror condamnat definitiv. Care să facă pușcărie, să creeze un precedent ce va servi drept exemplu și pentru alții, că justiția nu este business.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!