În 2023 salariile vor crește cu 1300 de lei, pensiile - cu 14%, accizele la tutun se vor majora cu 25%, iar la alcool - cu 15%
Economic 12 decembrie 2022, 19:45 | 961

Creșterea salariilor bugetarilor, cu 1300 de lei, indexarea pensiilor, cu 14%, majorarea accizelor la produsele din tutun, cu 25 la sută, și a accizelor la alcool - cu 15%. Sunt câteva din prevederile noii politici bugetar-fiscale pentru anul viitor, aprobată astăzi în prima lectură de către deputați. Parlamentul și-a dat votul și pentru proiectul bugetului de stat 2023. Cei de la guvernare atrag atenția că documentul a fost elaborat în condițiile crizei energetice, economice, a refugiaților, dar și în contextul unor procese inflaționiste puternice. Opoziția a sesizat tonul nu tocmai optimist al ministrului Finanțelor și a acuzat actuala putere de incompetență.

Venit în plenul Parlamentului să prezinte proiectul bugetului de stat și politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi a anunțat că prognoza de creștere a PIB-ului în 2023 se estimează la 2%. Potrivit lui, exporturile vor crește cu doar 1,4%, iar importurile - cu 3,2%. Totodată, salariul mediu pe economie se estimează la nivelul de 11 mii 700 de lei, cu o creștere de 13,8%.

Ministrul a prognozat că în 2023, inflația va continua să se diminueze, ajungând la sfârșit de an la 6,7%. Media anuală se estimează la 15,7%. Documentul mai prevede introducerea cotei „zero” la impozitul pe venit pentru întreprinderile mici și mijlocii. Votarea principalelor documente de politică bugetară ale anului nu s-a lăsat fără acuzații reciproce.

INGA SIBOVA, deputat BCS: "Acum, cetățenii au văzut cum voi faceți față problemelor existente. Cel mai înalt nivel al inflației în cea mai săracă țară de pe continentul european este rezultatul guvernării voastre. Dar comportamentul vostru nu s-a schimbat, iar voi continuați să dați vina pe contextul internațional, pre criza energetică, criza refugiaților și invocați tot mai multe motive."

DIANA CARAMAN, deputat BCS: "În țara noastră, traiul a devenit insuportabil. Așa nu mai putem trăi. Astăzi nu mai este vorba de viață, ci de supraviețuire! E o supraviețuire la limita sărăciei!"

PETRU BURDUJA, deputat BCS și IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "- Noi nu vom vota acest buget. Pentru lectura a doua noi avem mai multe amendamente... - N-o să votați?? Extraordinar... - Gafele voastre nu putem să le susținem! - Nu pot să cred că n-o să votați... Eu mă gândeam că după așa recomandări o să votați, colega..."

VASILE ȘOIMARU, deputat PAS: "Vă plângeți toată ziua că guvernarea nu vă face de toate... Domnilor, mulțumiți-i lui Dumnezeu de trei ori pe zi că noi am venit și noi vom răspunde pentru etapa asta, că dacă veneați voi, crăpam de foame și noi, și voi, și toată populația. De foame și de frig!"

RADU MARIAN, deputat PAS: "Guvernarea este de vină că inflația din Moldova este atât de mare... Adevărul este că prețurile cresc în toată Europa și nu doar în Moldova. Ele au crescu din cauza războiului început de Kremlin împotriva Ucrainei și din cauza pandemiei. De la începutul războiului, prețul de import al benzinei motorinei și alimentelor au crescut mult, iar prețul de import al gazelor și curentului s-au majorat de câteva ori. În Germania se atestă acum cea mai mare inflație din ultimii 70 de ani."

În anul 2023, veniturile bugetului de stat vor constitui 64,9 miliarde de lei, cu 9,3% mai mult decât venitul precizat în anul curent, iar cheltuielile vor fi de 83,2 miliarde de lei, mai mari cu 12,5%. Deficitul bugetului de stat, de 18,3 miliarde de lei, va fi acoperit în cea mai mare parte din surse externe. Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor mai prevede că termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei va fi prelungit până la 1 iulie 2023, iar încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor fi alocate, în proporție de 100%, către bugetele administrațiilor locale.

Opinia ta contează. Comentează!