Pentru alegerile prezidențiale din România, în Republica Moldova vor fi deschise 59 de secții de votare
Externe 24 octombrie 2024, 16:22 | 87

Pentru scrutinul prezidențial din România, în Republica Moldova vor fi deschise 59 de secții de votare, cu șapte mai multe față de alegerile europarlamentare din acest an. Informația a fost confirmată pentru Jurnal TV de secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu. La alegerile prezidențiale din România, cetățenii români aflați în afara țării pot vota timp de trei zile: vineri, sâmbătă și duminică.

„Aproape jumătate de milion de cetățeni români sunt în Republica Moldova, iar asta s-a văzut la alegerile europarlamentare, atunci când a fost o mobilizare bună în Republica Moldova, în comparație cu celelalte țări unde există o diasporă românească”, a declarat Adrian Dupu la un post privat de televiziune. Oficialul a adăugat că își dorește ca mai mulți cetățeni români din Republica Moldova să vină la urne în cadru scrutinului prezidențial.

Cetățenii români vor primi un buletin de vot cu numele a 14 candidați pentru fotoliul de președinte. Printre aceștia se regăsește prim-ministrul României și președintele PSD, Marcel Ciolacu, fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană și fostul premier Nicolae Ciucă. În listă mai apar președintele Uniunii Salvați România, Elena Lasconi, președintele Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, candidații independenți Ana Birchall și Cristian Diaconescu, europarlamentarul Cristian Terheș, președintele partidului Forța Dreptei și fost premier al României, Ludovic Orban, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, Silviu Predoiu din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale, Sebastian-Constantin Popescu, membru al Partidului Noua Românie, Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru din partea Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională și candidatul independent Călin Georgescu. Alegerile prezidențiale din România vor avea loc pe 24 noiembrie. Peste o săptămână, pe 1 decembrie, vor fi organizate alegerile parlamentare.

Opinia ta contează. Comentează!