Întreaga rețea a grupării criminale Șor, prin intermediul căreia ar fi fost cumpărate voturi, a ajuns în vizorul publicului
Social 25 octombrie 2024, 20:09 | 6485

Întreaga rețea a grupării criminale Șor, prin intermediul căreia ar fi fost cumpărate voturi la alegerile de duminică, a ajuns în vizorul publicului. Vorbim despre o scrisoare anonimă care conține o listă cu mii de nume. Aceasta a venit și pe adresa redacției și este semnată de un ofițer de poliție. Persoanele implicate ar fi mituit alegătorii în cadrul referendumului și primului tur al alegerilor prezidențiale. Jurnal TV a verificat mai multe adrese și nume indicate în document. Informațiile divulgate s-au confirmat cel puțin în câteva raioane ale țării.

Autorii scrisorii susțin că au documentat timp de mai mulți ani o schemă complexă de cumpărare a voturilor, iar acum au decis să facă un apel către mass-media și public pentru a face cunoscute aceste informații și pentru a demasca persoanele implicate în presupusele acte de corupere electorală. Noi am verificat zeci de nume din această listă și am constatat că multe persoane au lucrat sau lucrează în continuare pentru „rețeaua Șor”.

Alte numere de telefon indicate în listă fie nu erau disponibile, fie nu mai există. În a doua jumătate a zilei Inspectoratul General al Poliției a venit cu o reacție după publicarea acestui document cu 3.789 de nume, care ar fi afiliate organizației criminale Șor.

Reacția Inspectoratului General al Poliției: "Cu referire la lista care conține o serie de nume și prenume ale unor persoane care ar fi simpatizanți activiști membri ai organizației criminale Șor, făcută publică astăzi, Poliția nu confirmă, dar nici nu infirmă datele din listă, atât timp cât aceste informații nu au fost suprapuse cu cele deținute de instituțiile de drept."

Aceste dezvăluiri vor continua și toți cei circa 300 de mii de oameni care au fost implicați în schema de corupere a lui Ilan Șor, vor ajunge în spațiul public, a declarat expertul WatchDog în politică și alegeri, Andrei Curăraru.

ANDREI CURĂRAU, expert WatchDog în politică și alegeri: "Singura soluție pe care o are fiecare cetățean responsabil este să facă un autodenunț, care scutește de răspundere penală sau contravențională, iar colaborarea cu instituțiile de drept garantează că nu veți avea de suferit."

Înainte de a publica lista cu numele repartizate pe fiecare localitate în parte, Jurnal TV a efectuat verificări, iar sursele noastre ne-au spus că lista transmisă presei este una veridică și e preluată din baza de date a instituțiilor de drept, fiind întocmită în temeiul informațiilor obținute de către oamenii legii în timpul miilor de percheziții efectuate în ultimele luni.

Opinia ta contează. Comentează!