Regretatul pictor Igor Vieru, un rapsod al plaiului și al vieții țăranului moldovean, a fost comemorat în satul de baștină
Regretatul pictor Igor Vieru a fost comemorat ieri în satul de baștină Cernoleuca. La mormântul lui Vieru și al fiului acestuia, Roland Vieru, au venit rudele, colegi de breaslă și consătenii, care l-au cunoscut. La casa-muzeu a pictorului a venit și scriitorul Vladimir Beșleaga, aducând cartea ”Trei zile cu Igor Vieru”, recent scoasă de sub tipar. ”Igor Vieru a fost pictorul cu dorul de țărani, cu dorul de pitoresc”, vorbesc cu mândrie elevii de la Gimnaziul din Cernoleuca, care îi poartă numele.
Pictorul a știut să transmită tot mai clar și mai pregnant întreaga complexitate a valorii spirituale ale neamului, spun cei care au venit să-l pomenească.
VIRGIL MĂRGINEANU, președintele Uniunii Cineaștilor: "Toți care au cunoscut pictura lui Vieru sunt încântați și o au la suflet. Eu cred că fiecare elev, fiecare student ar trebui să cunoască această pictură și să se mândrească cu ea."
La Casa-muzeu, picturile ocupă toți pereții din camere, iar de tavan sunt atârnate ulcele din lut, pe care pictorul prefera să le cumpere de la cei, care le munceau cu migală. Totul este păstrat cu sfințenie, iar de aceasta are grijă Emilia Vieru, soția regizorului Roland Vieru. La Casa-muzeu, pe timp de vară va activa și o școală de pictură, în memoria pictorului.
EMILIA VIERU, soția lui Roland Vieru: "Era un om foarte cald la suflet, era un om împăciuitor. Ne liniștea pe noi, pe dânsul îl durea, dar pe noi ne calma, și parcă îți citea gândurile."
Scriitorul Vladimir Beșleaga a fost copleșit de amintiri... Își amintește și peste ani de prima sa întâlnire cu pictorul Igor Vieru.
VLADIMIR BEȘLEAGA, scriitor: "Trebuie să-l văd pe Igor și să-mi alin durerile cu durerea lui. Și când am venit aici, l-am găsit lucrând la o expoziție. Era într-un moment de vervă, de elan, de entuziasm, și eu aveam cu mine un aparat de radio japonez, care avea și un microfon și dictafon, și eu mă prefăceam că ascult muzică, dar eu în înregistram."
Igor Vieru a murit pe 24 mai, 1988. Ne-a lăsat circa 70 picturi și 12 culegeri de ilustrații pentru cărțile cu povești "Păcală și Tândală", "Harap Alb", "Capra cu trei iezi" și ”Guguță".