Artiștii vor fi mai vizibili online
Organizațiile culturale și artiștii independenți din Republica Moldova vor avea mai multă vizibilitate în mediul virtual. Proiectul MoldArte al Institutului Cultural Român, a organizat în șase luni peste 50 de evenimente, disponibile pe o platformă online cu același nume. Utilizatorii au acum mai multe informații relevante, în limbile română și engleză, despre cultură în ansamblu.
Din martie până în octombrie, au fost organizate ateliere, conferințe pe diverse teme și înregistrate interviuri.
MIRELA SPĂTARU, director artistic, MoldArte: "S-au desfășurat opt training-uri, sunt șase conferințe, șase podcasturi, 20 de articole și interviuri, care descriu scenarii din Republica Moldova."
Proiectul a creat și dezvoltat o platformă integrată online - moldarte.eu., pe care pot fi accesate, atât în limba română, cât și în limba engleză șase discursuri, lansate în perioada mai-octombrie.
MIRELA SPĂTARU, director artistic, MoldArte: "Toate sunt disponibile pe această platformă, inclusiv un rezumat al vizitelor de lucru pe care le-am efectuat la Soroca, la Bălți și la Chișinău, cu toți partenerii și oamenii de cultură invitați din România, Portugalia, care s-au deplasat și au cunoscut piața locală din aceste orașe."
A fost făcută și o cartografiere a artiștilor independenți, astfel încât operatorii culturali și curatorii să îi poată contacta cu ușurință.
VASILI BRAGA director, Asociația Companiilor de Creație din Moldova: "Este primul pas. Sunt doar 150 de entități cartografiate, dar să nu uităm că, după statistică, sunt cel puțin 16 mii de oameni, care lucrează în această industrie, peste 2500 de companii fac parte din industria creativă, făcând arhitectură, jocuri, filme."
LIVIU JICMAN, președinte, Institutul Cultural Român: "Rezultatul cel mai important este această identificare a actorilor culturali din Republica Moldova. Trebuie mereu să semnalăm importanța acestor industrii creative, capacitatea lor de a genera plus valoare, atât din punct de vedere cultural, cât și economic, să înțelegem și să încurajăm mecanismele de dezvoltare ale acestora. Se vor putea stabili contacte la nivel internațional."
MoldArte este un proiect finanțat de EUNIC prin programul Spații Europene de Cultură și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.