La miezul nopţii, în Republica Moldova a fost instituită starea de urgenţă în sectorul energetic pentru următoarele 60 de zile
Social 16 decembrie 2024, 20:11 | 1007

Printre cei reținuți este și șeful Direcției Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache. Persoanele vizate sunt bănuite de fraudarea achizițiilor publice pe parcursul anului curent. Oamenii legii au publicat și o înregistrare audio care ar surprinde o discuție a funcționarilor privind sume de bani. În timpul perchezițiilor, desfășurate la birourile și domiciliile bănuiților, au fost identificate mai multe probe relevante pentru urmărirea penală, inclusiv acte, înscrisuri de ciornă și sume de bani. Totodată, au fost documentate cel puțin 20 de episoade de fraudare a achizițiilor publice. Primarul Ion Ceban spune că este vorba despre intimidări împotriva municipalității. Responsabilii Direcției vizate nu ne-au răspuns la apeluri pentru a comenta situația.

Potrivit Guvernului de la Chișinău, starea de urgență este esențială pentru aplicarea rapidă a unui set de acțiuni menite să prevină și să gestioneze riscurile majore ce țin de securitatea energetică. Comisia Situații Excepționale va coordona eforturile de asigurare a resurselor energetice și va atenua impactul social al crizei, mai ales în stânga Nistrului, se arată într-un comunicat al executivului.

COMUNICATUL GUVERNULUI: "Capacitatea limitată de import a energiei electrice, restricțiile privind livrările de gaze naturale de către Gazprom și vulnerabilitatea infrastructurii energetice din cauza conflictului din Ucraina reprezintă principalele provocări. Raportul CSE menționează că linia de interconectare Isaccea-Vulcănești, ce traversează teritoriul ucrainean, este expusă riscurilor de întrerupere, iar Centrala de la Cuciurgan nu poate funcționa fără gazele naturale livrate de Gazprom."

Malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze naturale pentru perioada de iarnă, însă regiunea transnistreană, care depinde exclusiv de livrările Gazprom, riscă să rămână fără gaz și energie electrică.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "-Vreau să vă întreb dacă aveți vreo actualizare către regiunea transnistreană, așa cum este data de 16? -În acest moment nu avem o actualizare, ceea ce este important este că suntem pregătiți să facem față provocărilor. -Dar mai există șanse să fie livrat gazul pe rutele alternative? -Oricând."

În lipsa funcționării Centralei de la Cuciurgan, Republica Moldova va fi nevoită să importe curent din România, deși capacitatea actuală de interconectare este insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf. În acest context, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România poate acoperi un deficit de 600 de MW de electricitate în Republica Moldova. Guvernul de la București și-a luat angajamentul să aprovizioneze Republica Moldova și cu gaze naturale.

ANUNȚUL MINISTERULUI ROMÂN AL ENERGIEI: "România dispune de stocuri de gaze naturale în depozitele Depogaz, fiind pregătită să analizeze opțiuni de extragere prioritară în cazul în care livrările către regiunea transnistreană vor fi afectate. Creșterea valorii contului de echilibrare operațională dintre VestMoldTransGaz și Transgaz este considerată o soluție esențială pentru atenuarea impactului în primele zile ale crizei."

„Prin sprijinul nostru și al Uniunii Europene, frații noștri de peste Prut nu trebuie să fie lăsați să ajungă iar la mâna Rusiei pentru a putea trece această iarnă cu bine”, a subliniat oficialul de la București. Potrivit lui Sebastian Burduja, companiile Nuclearelectrica și Hidroelectrica sunt deja în contact cu Energocom pentru a analiza posibilitățile de a furniza volume suplimentare de energie electrică către malul drept al Nistrului.

Pentru prima oară starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost declarată pe 17 martie 2020. x

Opinia ta contează. Comentează!