De 60 de ani croșetează opere de artă
Cultură 30 iulie 2021, 16:27 | 2055

Nu avea nici 13 ani când a început a croșeta și tot atunci a făcut primii săi bani după ce a croșetat peste 50 de prosoape pentru o nuntă mare din satul său. Au trecut 60 de ani de atunci și am găsit-o tot croșetând. Vorbim despre Maria Pruteanu din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Femeia a confecționat, de-a lungul anilor, sute de lucrări, iar acum, din păcate, nu are cui transmite îndeletnicirea sa.

MARIA PRUTEANU, meșter popular din Sadaclia: "Eu croșetez din clasa a VI-a. Aveam o vecină Raia și ne duceam la șezătoare. Acolo erau multe fete. Știți cum se făceau în trecut șezătorile. Acum nu se mai fac că acum tineretul nu are nevoie de șezătoare. Și, iată, de la vecină am învățat." M-am învățat să fac horboțică. Mi-a zis: „Învață că îți va prinde bine!”. Primii bani i-a făcut tot din croșetat. Mătușa Maria își amintește cum a croșetat atunci prosoapele pentru o nunta din sat: MARIA PRUTEANU, meșter popular din Sadaclia: "Și am făcut, țin minte, primii bani. Terminam clasa a VII-a. Am făcut 112 lei la 56 de perechi, știți? La 56 de prosoape, câte două la prosop. Și mama ne pupa mâinile, bucuroasă că am făcut banul meu. Am crescut fără tata. Mama ne-a crescut cinci copii, două fete și trei băieți."

O perioadă a renunțat la croșetat, iar în anul 2000, când copiii au plecat peste hotare și i-au lăsat în grijă nepoții, bunica Maria a revenit la pasiunea sa. MARIA PRUTEANU, meșter popular din Sadaclia: "Vlad avea 9 ani, Mașa avea un an și ceva și Stasic avea 9 luni. Mi-o adus pe toți mititei. S-au dus fetele după graniță, am rămas eu cu nepoții. Atunci am început în serios să fac horboțică. Mă așezam jos lângă sobă, jos puneam o plapumă și ei se jucau cu bobinele, încâlceau ața, eu mă săturam, îi cuprindeam și plângeam. Așa am început a lucra în serios. Am început a face fețe de masă și cu bani, și pentru mine."

Dacă în trecut fetele făceau coadă la poarta femeii pentru a învăța cum se croșetează, astăzi la poartă nu mai vine nimeni. Tinerii au alte preocupări, spune mătușa Maria. MARIA PRUTEANU, meșter popular din Sadaclia: "Noaptea coc pâine. Vă închipuiți? E liniște toți dorm, satul doarme, dar baba se piaptănă, dar eu coc pâine. Lucrez ca un cal. Nu mă oprește nimeni, nu-mi zice nimeni nimic. Știți ce le place acum la tineri? Să stea la bar și a doua zi dorm. Nu le place."

Opinia ta contează. Comentează!