Adriana Roma cheltuiește 165 de euro lunar pentru a cumpăra senzori pentru măsurarea glicemiei
Social 21 ianuarie 2025, 20:17 | 87

165 de euro. Atât cheltuiește lunar o tânără de 22 de ani care își cumpără senzori pentru măsurarea glicemiei. Adriana Roma din orașul Ocnița susține că irosește pentru procurarea acestor dispozitive mai mult de jumătate din indemnizația lunară pentru invaliditate. La aproape zece ani de când luptă cu diabetul zaharat de tip 1, Adriana își dorește un singur lucru - ca cei care trec prin această boală să nu mai dea ultimii bani pentru un mic obiect ce le-ar putea salva viața.

Tatăl Adrianei suferă de mulți ani de diabet de tip 1. Ulterior, cu această maladie a fost diagnosticată și Adriana, iar de aproape zece ani, tânără s-a învățat să treacă peste toate greutățile și s-a obișnuit să-și măsoare de șase ori pe zi nivelul de glicemie.

ADRIANA ROMA, persoană diagnosticată cu diabet de tip: "Să spun că e foarte complicat sau că am careva limite, nu. Dar totuși se simte și anume din punct de vedere financiar, pentru că avem nevoie de unele utilaje nu că suntem obligați, fiindcă vine din dorința fiecărui pacient. Însă, pentru a menține o stare a sănătății mai bună, suntem datori să ne cumpărăm aceste consumabile."

Deși statul oferă gratuit insulină, teste sau lansete, Adriana spune că își dorește ca într-o zi să nu mai fie nevoită să cumpere din străinătate senzorii pentru măsurarea glicemiei. Deși în Republica Moldova se vând astfel de dispozitive, acestea sunt prea scumpe sau de proastă calitate.

ADRIANA ROMA, persoană diagnosticată cu diabet de tip: "Noi avem începând de la insulină, până avem și utilaje care ne permit să măsurăm glicemia fără a înțepa, ne verifică, care ne controlează și sunt susținute cu alarme. În timpul nopții alarma funcționează. Știi ce este cu glicemia ta. Perfect ar fi dacă le-am avea în țară, în Republica Moldova, să le cumpărăm de aici. Nu dacă avem noi rude undeva sau să ne ducem în România sau să le aducem acasă. Ne dorim ca aceste taxe să nu mai fie."

Nicolae Apostol este stabilit de șase ani în Franța. În anul 2006 a fost diagnosticat cu diabet, iar între timp a învățat să trăiască cu aceasta maladie. Bărbatul spune că lupta nu este atât de grea atunci când autoritățile statului oferă ajutor bolnavilor. Când locuia în Republica Moldova, el beneficia gratuit doar de insulină și unele analize. Acum, de când se află în Franța, primește toate medicamentele gratuit.

NICOLAE APOSTOL, persoană diagnosticată cu diabet de tip 1: "În Franța situația este un pic diferită aici odată ce ai primit statutul de persoană cu afecțiune de lungă durată, care se obține relativ simplu, cu diabetologul meu am completat un formular, după care medicul meu de familie a validat acest formular și instituțiile organizate mi-au acreditat acest statut de persoană cu afecțiune de lungă durată."

Bărbatul spune că statul francez se implică mai mult în viața celor care suferă de diabet.

NICOLAE APOSTOL, persoană care suferă de diabet zaharat: "Statul francez a zis că e mai simplu să oferi compensare pentru persoanele care sunt implicate în câmpul muncii și să le oferi posibilitatea să fie membru al societății, decât să pui de-o parte pe o bancă de rezervă oferindu-le categorii de invaliditate."

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova sunt peste șase mii de persoane diagnosticate cu diabet de tip 1 și alte peste 13 de mii cu diabet de tip 2. În ultimii ani, se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de boală: de la 28 cazuri la 10 mii locuitori, în anul 2020, la 40 de cazuri la 10 mii locuitori, în anul 2023. Rata mortalității în anul 2023 a constituit 15,2 cazuri la 100 de mii de locuitori.

Opinia ta contează. Comentează!