Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
România a cerut ieri paritate diplomatică cu Moscova. Ministerul de Externe de la București, le-a solicitat rușilor să-și retragă 40 de așa-ziși diplomați din România. De data aceasta nu este vorba despre expulzări, de felul cărora am mai avut multe în ultima perioadă din partea statelor occidentale. Pentru că orice astfel de decizie era urmată de o reacție în oglindă a Moscovei, care trimitea și ea acasă un număr similar de diplomați din cadrul ambasadei țării care expulza spionii ruși, acoperiți de statutul de diplomat.
De această dată, România a apelat la prevederile art. 11 alin. 1 ale Convenției de la Viena, privind relațiile diplomatice, care prevede o egalizare a numărului de diplomați atunci când un stat consideră că este cazul de așa ceva.
Astfel, România cere ca Rusia să-și retragă 40 de angajați ai Ambasadei de la București, în aceste condiții urmând să se ajungă la o paritate cu numărul de diplomați români de la Moscova. Dacă România ar fi recurs la expulzări, atunci ar fi rămăs fără personal la ambasada de la Moscova, după reacția similară a rușilor.
De regulă, Rusia trimite foarte mult așa-zis personal diplomatic în ambasadele sale. Pentru că, cea mai mare parte din acești așa-ziși diplomați sunt utilizați pentru acte de spionaj sau destabilizări. Iar statele care-i deconspiră nu-i poate pedepsi conform legii, deoarece ei beneficiază de statut de diplomat. Așadar, se recurge la expulzări. Însă nici expulzările nu se pot face la nesfârșit, pentru că, rușii reacționează în oglindă. Iar ei având un personal mult mai mare în ambasadele lor, la un moment dat, țările în special mai mici, riscă să rămână fără diplomați la Moscova. De asta și există prevederile din articolul 11 al Convenției de la Viena, la care a și apelat România ieri.
Iar acum ajungem și la cazul Republicii Moldova. Care a rămas în prezent cu doar 6 diplomați acreditați în Rusia, în timp ce Moscova are la Chișinău tocmai 52. Diferența este una uriașă. Și cu ce se ocupă acești 52 de așa-ziși diplomați ruși, nu cred că trebuie să vă spun prea multe. Cunoașteți foarte bine: provocări, destabilizări, spionaj și alte acțiuni subversive la adresa statului Republica Moldova.
La astfel de acțiuni asistăm practic în fiecare zi. Este de ajuns să ne uităm la ce se întâmplă în țară. La toate destabilizările și încercările de a ne împiedica în eforturile de a ne desprinde definitiv de controlul și influența rusă.
Să nu uităm nici de rachetele rusești, care au survolat de-atâtea ori spațiul nostru aerian, rămășițele unora dintre acestea chiar căzând pe teritoriul Republicii Moldova. De propaganda cu care țara noastra este asaltată fără încetare. De declarațiile agresive, false și jignitoare ale așa-zisei diplomații ruse la adresa Chișinăului. // De susținerea mediatică și financiară pentru partidele proruse de aici. Acțiuni care, în mod normal, trebuiau să fie urmate de expulzări ale diplomaților ruși, în primul rând.
Expulzări la care Chișinăul nu prea a apelat, unul dintre argumente fiind și faptul că în urma unor reacții similare de la Moscova, țara noastră ar fi rămas fără diplomați în Rusia. Argument care ține până la un anumit moment. Dar în aceeași situație se află și România. Care iată a apelat la aceste prevederi ale Convenției de la Viena, pe care Rusia este obligată să le îndeplinească.
Cred că a sosit timpul ca și Chișinăul să pună în aplicare aceste prevederi. Pentru că, din punct de vedere practic, va fi limitat numărul spionilor și sabotorilor acoperiți de statutul de diplomat. Totodată, printr-o astfel de acțiune, rușii vor fi mult mai descurajați să continue cu aceste acțiuni subversive dacă vor rămâne și ei cu 6 diplomați la Chișinău, număr similar cu trimișii oficiali ai țării noastre la Moscova.
Și apropo, astăzi am mai asistat la un episod trist și rușinos legat de ambasada Rusiei la Chișinău. Rând pe rând, cu flori în brațe și la 4 ace, acolo au intrat alde Voronin, Batrîncea, Țîrdea, Grigorișin, și mulții alții de teapa lor. Care s-au dus să se pupe și îmbrățișeze, să ciocnească pahare de șampanie și vodkă scumpă, cu zecile de spioni și sabotori, acoperiți de statutul de diplomat. Un nou gest de sfidare și exemplu de decădere din partea unor indivizi care refuză în continuare să vadă crimele pe care le produce zilnic Rusia în Ucraina și continuă să fie oamenii de nădejde ai Moscovei aici.