„Muzeul de Afară” așteaptă vizitatori
Social 7 noiembrie 2024, 20:30 | 744

În centrul Chișinăului a apărut o instalație inovativă, numită „Muzeul de Afară”. Proiectul include o serie de instalații interactive, inspirate din obiectele vechi expuse în curtea Muzeului Național de Istorie. Scopul organizatorilor a fost stimularea curiozității copiilor interesați de cultură și istorie. Echipa de creație a fost coordonată de cunoscutul designer Mihai Stamati.

MIHAI STAMATI, designer industrial: "Complexul este format din mai multe obiecte foarte diferite, dar dacă e să le grupăm, ar fi două categorii: sunt trei instalații de joacă inspirate de la vasele sfero-conice din colecția Muzeului Național de Istorie. Proiectul nu e un spațiu care incită la jocuri dinamice, ci mai degrabă un spațiu care îndeamnă copiii să interacționeze cu toate simțurile. Unele instalații au chiar și un miros specific de la soluțiile pe care le-am folosit la amprentare, avem frunze, avem scoici, pești."

ALEXANDRU BULMAGA, artist: "Sunt niște obiecte mici din muzeu, pe care lumea nu prea le cunoaște și ele au fost scoase aici la lumină. Procesul a fost anevoios, am făcut multe încercări de la zero."

Primii vizitatori spun că instalația provoacă curiozitate.

Proiectul este parte din programul Muzeele Viitorului, implementat cu susținerea Ministerului Culturii, a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, și a Proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală.

KIRK RAMER, șeful proiectului USAID „Competitivitate și Reziliență”: "Scopul proiectului „Muzeele Viitorului” a fost acela de a atrage atât vizitatori naționali, cât și internaționali și de a încerca să le oferim o experiență mai plăcută prin utilizarea tehnologiilor moderne și inovative, în special copiilor, dar și tuturor vizitatorilor."

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Trebuie să ne mișcăm repede, pentru că în ziua de astăzi, în toată lumea muzeele deja atrag tehnologiile. Noi avem un patrimoniu deosebit, nu e nici mai bun, nici mai rău decât în alte țări, dar este unic și noi trebuie să găsim forma de a valorifica patrimoniu."

Proiectul „Muzeul de Afară” a fost susținut financiar de USAID cu aproximativ 20 de mii de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!