Sergiu Băieșu și Tatiana Tabuncic au fost numiți astăzi de Parlament membri ai Consiliului Superior al Magistraturii
Politic 20 septembrie 2024, 16:02 | 167

Consiliul Superior al Magistraturii are doi membri noi. Este vorba despre Sergiu Băieșu și Tatiana Tabuncic, care au fost numiți astăzi de Parlament pentru un termen de șase ani. Astfel, deputații au încheiat numirea celor șase membri desemnați în CSM de legislativ.

Candidaturile lui Sergiu Băieșu și Tatiana Tabuncic au fost propuse în urma desfășurării concursului organizat de Comisia juridică, numiri și imunități. La concurs s-au înregistrat opt persoane, însă doar cinci au promovat verificarea integrității de către Comisia independentă de evaluare a candidaților.

VERONICA ROȘCA, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități: "La data de 18 septembrie a avut loc proba de selectare a dosarelor și interviului. S-au prezentat cinci persoane. Este vorba de candidații care au fost admiși la proba interviu. După intervievare, Tatiana Corcenco, Tatiana Tabuncic, Veaceslav Guțan, Sergiu Băieșu și Leonid Chirtoacă au fost evaluați, iar cel mai mare punctaj l-au acumulat domnul Băieșu - 118 și doamna Tabuncic - 107."

Sergiu Băieșu este doctor în drept și profesor universitar în Departamentul de drept privat al Facultății de Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Băieșu are peste 30 de ani de experiență în avocatură și a participat la elaborarea mai multor proiecte de legi. Tatiana Tabuncic este doctor în drept și conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova. În anul 2022 a fost numită membru al Consiliului de Integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate. Cei doi membri CSM desemnați de Parlament au un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a deține două mandate.

Consiliul Superior al Magistraturii este format din șase magistrați aleși prin vot secret de Adunarea Generală a Judecătorilor și din alți șase membri non-judecători, desemnați de Parlament. Anterior, legislativul i-a desemnat pe Tatiana Ciaglic, Ion Guzun, Alexandru Postica și Lucia Popescu, iar Adunarea Generală a Judecătorilor i-a desemnat pe Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Sergiu Caraman și Maria Frunze – toți patru magistrați în instanțe de fond. A fost desemnată membru al CSM și Aliona Miron, din partea Curții Supreme de Justiției. În aceste condiții, urmează să fie numit încă un membru al Consiliului din rândul judecătorilor instanțelor de apel.

Opinia ta contează. Comentează!