Doi funcționari din cadrul DGMU, dar și cinci reprezentanți ai unor companii de construcții, au fost reținuți de ofițerii CNA
Social 16 decembrie 2024, 20:08 | 200

Doi funcționari din cadrul Direcției Generale Mobilitate Urbană a Consiliului Municipal Chișinău, dar și cinci reprezentanți ai unor companii de construcții și reparație a drumurilor, au fost reținuți de ofițerii CNA.

Printre cei reținuți este și șeful Direcției Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache. Persoanele vizate sunt bănuite de fraudarea achizițiilor publice pe parcursul anului curent. Oamenii legii au publicat și o înregistrare audio care ar surprinde o discuție a funcționarilor privind sume de bani. În timpul perchezițiilor, desfășurate la birourile și domiciliile bănuiților, au fost identificate mai multe probe relevante pentru urmărirea penală, inclusiv acte, înscrisuri de ciornă și sume de bani. Totodată, au fost documentate cel puțin 20 de episoade de fraudare a achizițiilor publice. Primarul Ion Ceban spune că este vorba despre intimidări împotriva municipalității. Responsabilii Direcției vizate nu ne-au răspuns la apeluri pentru a comenta situația.

Potrivit comunicatului CNA, luni, 16 decembrie, au fost efectuate 60 de percheziții în cadrul a 30 de cauze penale pornite pe fapte de corupție. Acestea ar fi fost comise de funcționari din cadrul Direcției Generale Mobilitate Urbană, responsabili de procesele de achiziții publice. Fraudarea achizițiilor -ar fi făcut în complicitate cu mai mulți agenți economici.

COMUNICATUL CNA: "Persoanele responsabile de procesul de achiziții publice ar fi creat o schemă infracțională. Acestea acceptau sistematic bunuri, avantaje și/sau mijloace bănești de la persoane fizice și juridice în vederea atribuirii contractelor de achiziții publice. Este vorba despre contracte privind efectuarea lucrărilor de construcție sau reparație a trotuarelor, carosabilului pentru transportul public, accesului către curți etc."

De asemenea, în schimbul unor remunerații ilicite, bănuiții perfectau actele permisive pentru lucrările indicate și asigurau recepționarea finală a obiectelor. Cuantumul comisionului perceput era de 10-15% din valoarea acestor contracte.

În debutul ședinței Primăriei, edilul Ion Ceban a declarat că perchezițiile ar fi fost inițiate la comanda autorităților centrale și că ar fi vorba despre o intimidare a angajaților municipalității.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: "Considerăm că ceea ce fac ei depășește orice limită, atât pe partea legală, cât și pe partea morală. Nu este secret că în ultimii câțiva ani, acești așa-numiți guvernanți, care nu au produs nimic și au adus țara în prag de colaps vedem ca în filme de acțiune cum ei în continuare își acoperă fundurile lor."

Am încercat să obținem comentarii de la responsabilii Direcției Generale Mobilitate Urbană. Inițial, purtătorul de cuvânt al subdiviziunii, Veronica Baltag, ne-a comunicat că nu poate confirma dacă au avut loc sau nu percheziții în cadrul Direcției. După comunicatul publicat de CNA, nu ne-a mai răspuns cineva la apeluri. În timpul perchezițiilor, desfășurate la birourile și domiciliile bănuiților, au fost identificate mai multe probe relevante pentru urmărirea penală, inclusiv acte, înscrisuri de ciornă și sume de bani, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Totodată, au fost documentate cel puțin 20 de episoade de fraudare a achizițiilor publice.

Opinia ta contează. Comentează!