Peste 46% din banii primiți de moldoveni din străinătate provin din UE. Totalul transferurilor s-a redus
Peste 46% din banii transferați din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova în luna septembrie provin din țările Uniunii Europene. Asta în timp ce volumul transferurilor s-a redus, în ianuarie-septembrie, cu 5,5%, în raport cu perioada similară a anului 2018.
În această perioadă, din CSI au fost transferate 22% din mijloacele bănești primite de peste hotare de persoanele fizice, iar 31,6% din alte state, potrivit unui comunicat al BNM.
În același timp, din țările membre ale UE, moldovenii au primit cei mai mulți bani din Italia, Germania și Marea Britanie. De asemenea, potrivit BNM, de menționat sunt transferurile din Israel, care constituie 18,4% din totalul mijloacelor bănești transferate de peste hotare pentru persoane fizice din Moldova.
În total, în septembrie 2019, prin intermediul băncilor licențiate pentru persoane fizice au fost transferați 100,45 milioane dolari SUA, în creștere cu 2,9% comparativ cu septembrie 2018.
BNM menţionează că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetăţenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ şi astfel de transferuri unilaterale precum pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, donaţii şi altele.
Maximul istoric al transferurilor băneşti a fost înregistrat în 2008, când moldovenii au transferat din străinătate 1,66 miliarde de dolari.