Miturile despre integrare continuă
Cetățenii sunt bombardați, de dimineață până seară, cu tot felul de sperietori, minciuni și exagerări legate de procesul de integrare europeană și foarte multă lume crede în aceste falsuri. Una din minciuni este că aderarea la blocul comunitar ar conduce la militarizarea și pierderea neutralității Republicii Moldova. Despre asta, dar și despre alte falsuri au vorbit astăzi reprezentanții inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”.
VALERIU PAȘA, președintele comunității WatchDog: "Este în mod obiectiv de speriat amploarea pe care a prins-o în Republica Moldova acest fenomen de dezinformare, influențare și manipulare a opiniei publice. Intri pe TikTok te îngrozești, YouTube este din păcate și el plin cu tot felul de falsuri. Vedem zeci sau sute de mii de euro doar pe o rețea de socializare cum este Facebook, unde oligarhii fugari cheltuie bani pentru a promova tot felul de minciuni sau falsuri vădite."
Unul din falsurile răspândit este că aderarea la Uniunea Europeană ar aduce prejudicii pentru drepturile minorităților etnice sau că întregul proces ar fi unul îndreptat împotriva Federației Ruse. O altă sperietoare este că odată cu aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova își va pierde suveranitatea.
ANDREI CURĂRARU, expert al comunității WatchDog: "Dur spus, dar ce fel de suveranitate am putea pierde noi când 12% din teritoriu este ocupat de Federația Rusă. În procesul integrării europene, va trebui, într-adevăr să adoptăm, în context, circa 4.000 de legi. Dar noi am început acest proces încă în 2014 și nici un cetățean nu a simțit că deciziile s-ar lua împotriva lor, sau a interesului național. Mai mult de atât. Odată integrați în UE, noi vom fi reprezentați la toate nivelurile. Estimăm până la 9-10 deputați care ar merge în Parlamentul European."
Expertul mass-media a comunității WatchDog, Vida Nedova, a menționat că o narațiune răspândită este că aderarea la Uniunea Europeană ar duce la discriminarea minorităților naționale.
VIDA NEDOVA, expert al comunității WatchDog: "Eu sunt cetățean al Republicii Moldova, vorbitor de rusă și sunt de naționalitate bulgară. Aș vrea să vă spun că aderarea la Uniunea Europeană nu va duce la discriminarea, inclusiv a cetățenilor ca mine. Să începem cu faptul că fondarea instituțiilor care să se ocupe de apărarea drepturilor minorităților etnice sau lingvistice este un criteriu general pentru aderarea la UE pentru orice țară candidat."
Membrii inițiativei civice au făcut apel către toți cei interesați să se alăture eforturilor de informare, combatere a narațiunilor false și creștere a rezilienței și dezvoltării gândirii critice, inclusiv în cadrul întâlnirilor directe pe care le organizează cu cetățenii.