Post Scriptum cu Alex Cozer: Campanie cu mesaje alarmiste

„Moldova rămâne fără oameni! Tinerii fug din țară! În ritmul acesta, vom rămâne fără cetățeni”. Sunt mesaje, trase la indigo, plămădite probabil în același centru de comandă, pe care le auzim tot mai des în spațiul public. Iar cei mai îngrijorați și alarmiști în acest sens sunt politicienii. Cei mai activi la număratul populației, în ultimele luni, sunt Filat și Dodon. Dar nu rămân în urmă nici alții, cum ar fi Voronin, Chicu, Tarlev și alți pretendenți la funcția de președinte.

Nu este nicio noutate aici. Într-adevăr, mulți cetățeni ai Republicii Moldova pleacă din țară. Și o fac dintr-un motiv foarte simplu, pentru că-și doresc o viață mai bună. Servicii, studii de calitate, sănătate, siguranță, salariu mai bun, etc.

Și nu este niciun fenomen nou. Iar Voronin, Tarlev și Dodon, atunci când ne numără oamenii plecați, trebuie să-și amintească o realitate pe cât de simplă pe atât de dură - cei mai mulți moldoveni au plecat din țară anume în timpul guvernării lor comuniste. Și asta în ciuda faptului că atunci nu exista regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, iar concetățenii noștri trebuiau să se împrumute cu sume uriașe și să riște cu propria viață pentru a ajunge în Europa.

Fenomenul a continuat și-n timpurile când la guvernare se aflau alți mari îngrijorați, cum ar fi Filat sau Chicu și nu a încetat nici în prezent. Din Moldova pleacă în fiecare zi oameni. Și vor pleca în continuare. Pentru că este ceva absolut firesc ca oamenii, în special cei tineri, să-și dorească să ajungă în țările care le oferă oportunități mult mai bune decât Moldova.

Ce uită alarmiștii ăștia să spună e că, în proporție de peste 90%, oamenii pleacă în Vest. În țările europene sau cele din America de Nord. Iar atunci când vorbim de tinerii care merg la studii, proporția este și mai covârșitoare. 99% aleg Europa sau America. Sigur, cineva poate să dea aici ca exemplu copiii lui Dodon, care studiază în Rusia. Numai că în cazul ăsta funcționează, mai degrabă, principiul din perioada porții otomane. Când copiii domnitorilor instalați aici de turci trebuiau nepărat să fie trimiși la Istanbul, pentru că așa mai ușor puteau fi controlați părinții lor.

Nu alege nimeni Rusia de bună voie. Pentru că nivelul de trai este incomparabil mai mic chiar și decât în cea mai săracă țară din UE, iar atunci când vorbim de libertăți, democrație, siguranța zilei de mâine, chiar nu poate exista nicio comparație între Europa și Barbaristanul lui Putin.

Și ne promite toată gașca asta de alarmiști că dacă ajung ei la putere, gata, se oprește exodul. Moldovenii vor rămâne acasă. Serios?! Păi de ce tovarăși, n-ați oprit exodul când ați fost la guvernare? Că toți ați guvernat mult timp țara asta. Și cam cum vreți voi să țineți moldovenii acasă? Ca-n Coreea de Nord? Interzicându-le elementarele drepturi la libera circulație și arestând rudele celor care au reușit cumva să fugă din acea dictatură? Ca-n Rusia lui Putin? Poate, mai nou, ca-n Georgia, adoptând legi atât de antidemocratice încât UE ar putea anula regimul liberalizat de vize?

Fenomenul migrației este unul natural și normal. El nu poate fi și nici măcar nu trebuie stopat forțat. Moldovenii vor continua să-și dorescă să trăiască în societăți mai dezvoltate și avansate. Așa cum își doreau asta polonezii sau balticii în anii ’90 și 2000. Pentru că din aceste țări, în acele perioade plecau milioane de oameni. Un fenomen care însă s-a mai atenuat în ultimii ani, deoarece după aderarea acestor țări la UE, după ani de reforme și dezvoltare economică, în Polonia, Lituania sau Estonia condițiile de trai sunt aproape la fel de bune precum în Italia sau Franța. Iar mulți polonezi, baltici, chiar români, încep ușor-ușor să se întoarcă în țările lor. Datorită și faptului că oricând își doresc pot pleca în orice stat european, deoarece au liniștea financiară care le permite să călătorească oriunde pe continent, iar în spațiul Schengen nu există granițe și controale vamale.

Singura soluție pentru a opri declinul populației în Republica Moldova e să mărim nivelul de viață în țara noastră. Și nu mă refer doar la salarii, ci și la calitatea studiilor, serviciile din spitale, drumuri și infrastructură. Și soluția nu trebuie s-o inventăm noi. Trebuie doar să aplicăm exemplul care începe deja să funcționeze în țările est-europene membre UE.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Primesc bani de la un stat criminal

3 octombrie 2024, 20:34

În ediția de ieri de Post Scriptum vă spuneam că, în condițiile în care Rusia...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova încă reușește să păstreze pacea

2 octombrie 2024, 21:23

Cea mai mare realizare a Republicii Moldova în ultimii 2 ani și jumătate e că...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dacă nu acum, atunci niciodată

24 septembrie 2024, 20:56

„Poate că e bine să intrăm în Uniunea Europeană, dar nu acum. Pentru că nu suntem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ocazii ratate de-a lungul timpului

19 septembrie 2024, 20:27

La mijlocul anilor ’90, Republica Moldova a făcut una dintre cele mai mari greșeli...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Oficiali din 65 de state, la Chișinău

17 septembrie 2024, 21:15

Astăzi, la Chișinău, reprezentanți din 65 de state s-au reunit la cea de-a 5-a...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Campania de dezinformare, în toi

12 septembrie 2024, 21:14

Nu a venit bine toamna, temperaturile sunt încă unele agreabile, și nici măcar...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Cum minte Șor cetățenii

10 septembrie 2024, 21:00

Moldova este împânzită în ultimele săptămâni de sute de mii de pliante, distribuite...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Donald Tusk, în vizită la Chișinău

5 septembrie 2024, 20:27

Ieri, la Chișinău, a sosit unul dintre cei mai de calibru politicieni pe care...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Armata Națională, sărbătorită

3 septembrie 2024, 20:28

Astăzi este Ziua Armatei Naționale. Și cu această ocazie, poate mai mult ca...

Opinia ta contează. Comentează!