Zeci de locuitori din satul Sofia s-au adunat la o clacă, amintindu-și de vremuri, pe care mulți nu le-au apucat
Zeci de locuitori din satul Sofia s-au adunat la o clacă, amintindu-și de vremuri, pe care mulți nu le-au apucat. Nelipsite au fost horele, dar și cântecele populare, care a sporit lucrul. Noul cuptor construit pe teritoriul muzeului din sat va fi locul unde oamenii se vor aduna pentru a promova tradițiile populare. Urmăriți în continuare un reportaj realizat de la colegii noștri de la TV Nord.
În muncă a fost antrenat și calul Pegas.
Cuptorul a fost construit în curtea muzeului, unde se vor aduna localnicii de sărbători.
SVETLANA BANARU, directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie din satul Sofia, raionul Drochia: "Ne-am adunat la o clacă ca pe timpuri, a pornit de la ideea să facem un cuptor pe teritoriul muzeului și ne-am gândit că trebuie muruit, pe urmă ne-am gândit cum să fie cuptorul în aer liber, trebuie să îi facem și un foișor ceva să-l acoperim și iată încet-încet am făcut un gard de nuiele, ne-am gândit ca să nu fie curent, să fie protejat cuptorul vrem să îl boldim, să-l muruim, și cum lumea bună, cum se spune cu lumea bună se face."
Pe timpuri, la clacă se adunau țăranii să gacă de comun acord un lucru mare. De pildă, o construcție. Evenimentul este completat, de regulă, cu muzică, dans și voie bună.