„Creierul” Hamas a fost ucis
Externe 18 octombrie 2024, 16:21 | 62

Israelul a anunţat joi că liderul Hamas, Yahya Sinwar, considerat „creierul” atacului din octombrie trecut împotriva Israelului, a fost ucis în timpul unei operaţiuni la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza. Armata israeliană afirmă că războiul „nu se va încheia” înainte de capturarea tuturor autorilor atacului din 7 octombrie. Gruparea libaneză Hezbollah a anunţat vineri că trece într-o nouă fază, amplificată, a războiului împotriva Israelului, relatează Reuters.

DANIEL HAGARI, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: "Yahya Sinwar, unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas, care a planificat şi executat masacrul din 7 octombrie, a fost eliminat."

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, pe care a numit-o un „pas important”, dar a avertizat că aceasta nu înseamnă sfârşitul războiului din Fâşia Gaza.

BENJAMIN NETANYAHU: "Răul a primit o lovitură severă, dar sarcina în faţa nu este încă terminată."

Şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a declarat că războiul „nu se va încheia” înainte de capturarea tuturor autorilor atacului din 7 octombrie şi de întoarcerea tuturor ostaticilor reţinuţi în Gaza.

„Statele Unite vor să demareze negocierile privind o propunere de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, numindu-l pe Sinwar „principalul obstacol” în calea încheierii războiului.

MATTHEW MILLER: "Acest obstacol a fost evident înlăturat. Nu putem prezice că asta înseamnă că oricine îl înlocuieşte (pe Sinwar) va fi de acord cu o încetare a focului, dar elimină ceea ce a fost în ultimele luni principalul obstacol în obţinerea unuia."

În ultimele săptămâni, Sinwar a refuzat ferm să negocieze, a precizat Miller.

Situația a fost comentată de liderul de la Casa Albă imediat ce Air Force One a aterizat la Berlin, unde Joe Biden va discuta cu cancelarul german, cu liderii Franței și Marii Britanii inclusiv despre Orientul Mijlociu. Acum, sub alte auspicii.

JOE BIDEN: "Este o zi bună pentru lume. L-am sunat pe Benjamin Netanyahu să îl felicit pentru că l-a prins pe Sinwar. Avea mult sânge pe mâinile lui. Sânge american, sânge israelian și al altora."

Iranul, susţinător al mişcării islamiste palestiniene Hamas, a asigurat joi seară că moartea liderului acesteia va „întări spiritul de rezistenţă” în vederea „eliberării” teritoriilor ocupate, notează AFP. „El va deveni un model pentru tinerii şi copii care vor continua pe calea eliberării Palestinei. Atâta timp cât ocupaţia şi agresiunea se vor menţine, rezistenţa va continua”, a scris pe contul său X Misiunea iraniană la Naţiunile Unite la New York.

Gruparea militantă libaneză Hezbollah a anunţat vineri că trece într-o nouă fază, amplificată, a războiului împotriva Israelului, relatează Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!