Deficit de soldați și muniție în Ucraina
Externe 22 februarie 2024, 15:43 | 343

Pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei intră în al treilea an, armata ucraineană se confruntă pe câmpul de luptă cu o realitate sumbră. Kievul rămâne fără soldați și fără munițiile necesare pentru a rezista invadatorilor ruși. Și starea de spirit printre mulți civili nu este una optimistă. După ce au văzut că rușii au ocupat orașul Avdiivka, unii oameni din localitățile din apropiere au început să plece, iar alții sunt îngrijorați pentru viitorul lor. „Vedem cât le este de greu băieților noștri și e păcat că partenerii noștri din Vest nu înțeleg asta”, spun localnicii din regiunea Donețk.

Reporterii Reuters s-au aflat două săptămâni lângă linia frontului înainte de marcarea a doi de la invazia Rusiei. Jurnaliștii au vorbit cu peste 20 de soldați și comandanți. Deși sunt motivați să lupte împotriva invadatorilor ruși, militarii ucraineni au descris provocările prin care trec pentru a face față unui inamic mai mare și mai bine aprovizionat.

Comandantul din imagini a spus că doar 60 - 70 la sută din cele câteva mii de bărbați, care făceau parte din brigadă la începutul războiului, mai sunt acum în serviciu.

În decembrie, Putin a ordonat ca forțele Rusiei să fie mărite cu 170 de mii de soldați, până la 1,3 milioane. Oficialii ucraineni au spus că forțele lor armate numără în jur de 800 de mii de oameni.

Obuzele de artilerie sunt, de asemenea, insuficiente, Kievul bazându-se foarte mult pe muniții din străinătate pentru a face față agresiunii ruse. Dar, în condițiile în care ajutorul de 61 de miliarde de dolari din Statele Unite este blocat de certurile politice de la Washington, iar Uniunea Europeană a recunoscut că își va rata obiectivul de a furniza un milion de obuze, Ucraina pare mai expusă ca niciodată, notează Reuters. Chiar dacă linia frontului a stagnat în mare măsură în ultimele 14 luni, Moscova controlează acum aproape o cincime din teritoriul ucrainean. De asemenea, Rusia a investit masiv în ultima perioadă în producerea dronelor.

Totuși, dronele Ucrainei au forțat rușii să mute vehicule și sisteme de artilerie înapoi cu câțiva kilometri, spun doi operatori de drone din unități diferite.

Ambele părți își consolidează acum sistemele de război electronic, care pot perturba frecvențele trimise de la pilot către dronă, făcându-le să-și rateze ținta sau să cadă din cer.

Între timp, după ce Rusia a capturat acum câteva zile orașul Avdiivka, oamenii din localitatea apropiată, Selîdove, se întreabă dacă vor fi ei următorii, scrie AFP. Orașul, inclusiv spitalul de aici, a fost lovit de rachete. Unii pleacă din oraș cât mai pot, dar de cele mai multe ori, sunt evacuați civili morți, afirmă purtătoarea de cuvânt a poliției regionale.

OLEKSANDRA GAVRYLKO, purtătoarea de cuvânt a poliției din regiunea Donețk: "Noi vedem un exod al oamenilor din orașele Pokrovsk și Selîdove. Vedem că oamenii care au unde pleca, au început să plece. Asta se poate observa după numărul de vehicule care trec prin punctele de verificare, pentru că poliția noastră îi întreabă, iar ei spun că se evacuează. Dar mai des, evacuăm civili morți."

După ce s-au retras din Avdiivka, trupele ucrainene construiesc noi linii de apărare la vest de oraș, scrie Europa Liberă. Acum unitățile ucrainene muncesc pentru prevenirea ocupării de către ruși a unor noi teritorii. Localnicii din apropiere se tem că vor rămâne pe drumuri.

Ucrainenii s-au retras din Avdiivka pe 17 februarie, confruntându-se cu deficit de muniție și fiind depășiți numeric pe câmpul de luptă. Sâmbătă se vor împlini doi ani de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!