Guterres, în Rusia la summitul Brics
Externe 23 octombrie 2024, 20:25 | 136

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a sosit miercuri dimineaţa în Rusia pentru a asista la summitul BRICS din Kazan. Kremlinul a anunţat că Antonio Guterres va avea joi o întrevedere cu Vladimir Putin. Kievul consideră că Guterres a făcut „o alegere proastă”, acceptând să se deplaseze în Rusia.

Antonio Guterres va discuta cu „un mare număr de lideri ce participă la summit”, a anunţat ONU marţi. Kremlinul a anunţat la rândul său o întrevedere joi cu Vladimir Putin, în timpul căreia se va discuta despre Ucraina. Această întrevedere va fi o premieră între Putin și Guterres după aprilie 2022, la două luni de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

În Kazan, Antonio Guterres își va reafirma poziţiile sale binecunoscute, a subliniat marţi unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Farhan Haq.

FARHAN HAQ, purtător de cuvânt ONU: "Secretarul general va reafirma poziţiile sale binecunoscute asupra războiului în Ucraina şi condiţiile pentru o pace justă fondată pe Carta şi rezoluţiile Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional."

Ministerul ucrainean de Externe a subliniat luni seara că „Guterres a făcut o alegere proastă, acceptând să se deplaseze în Kazan”. „Aceasta nu face decât să prejudicieze reputaţia ONU”, a criticat ministerul pe platforma socială X.

La Kazan, Vladimir Putin intenţionează să demonstreze în timpul acestei reuniuni BRICS eşecul politicii occidentale a sancţiunilor şi izolării ţării sale. El a avut deja întrevederi marţi cu mai mulţi înalţi reponsabili, printre care preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul indian, Narendra Modi.

Numărând patru țari, Brazilia, Rusia, India, China, la înfiinţarea sa în 2009 şi integrând Africa de Sud, în 2010, blocul, denumit BRICS de la iniţialele statelor fondatoare, s-a extins anul acesta cu alte patru ţări - Etiopia, Iran, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, precizează Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!