Începe o nouă ediție „Moldagrotech”
Social 17 octombrie 2024, 15:52 | 94

Peste 200 de producători și importatori participă în aceste zile la expoziția Moldagrotech, deschisă astăzi la Chișinău. Aceștia au adus tehnică, sisteme digitale pentru agricultură și puieți de diverse soiuri. Expoziția Moldagrotech este deja la a 44-a ediție.

ANDREI JOSAN, director comercial al unei companii agricole: "Balotiera din spatele meu oferă posibilitate ca să verificați productivitatea, ce suprafață a fost recoltată, câți baloți s-au făcut din punct de vedere logistic cum e amplasat pe câmp."

ALEXANDR PERJAN, administrator al unei companii agricole: "Prima problemă pe care o rezolvăm este înlocuirea forței de muncă, lipsa acesteia, pe care astăzi o au toți. Avem și noi livezi și știm ce înseamnă asta."

Forfotă mare este și printre rândurile de puieți.

VALERIAN MALAI, agricultor din satul Negureni, raionul Telenești: "Cel mai principal, avem cornul altoit, care în vânzare este foarte rar. Cornul galben, cornul elegant, cornul de Baimaclia. Cornul este mai bogat în vitamina C decât lămâia. În preferă mulți oameni care suferă de diabet zaharat. E bun pentru compoturi, gemuri."

Să crești puieții este o muncă migăloasă, ne-a mărturisit o femeie din Briceni.

INGA PANTELINCIUC, agricultor din satul Grimăcăuți, raionul Briceni: "E greu, nici vorbă, ca să-i crești în primul rând și e cheltuială multă și efort mult, muncă. La fel și să vii aici, puieții trebuie scoși. Depinde și de perioadă. Uneori e glod, altă dată e prea uscat și e foarte greu."

„Provocările ne fac să fim mai puternici”, a remarcat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

VLADIMIR BOLEA, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: "Slavă Domnului că avem în Republica Moldova și institutele noastre care au fost reformate, sunt alături de agricultură și din 2025 vor fi implicate activ în promovarea sectorului zootehnic și agronomic."

Expoziția Moldagroteh, ediția 44, va fi deschisă până pe 20 octombrie.

Opinia ta contează. Comentează!