Majoritatea va participa la referendum
Politic 17 octombrie 2024, 20:50 | 166

Peste 81% din cetățeni vor participa la referendumul republican din 20 octombrie, arată Barometrul Opiniei Publice. Potrivit sondajului, aproape 48 la sută din cei intervievați au răspuns că vor vota „Da”, iar 23% au spus că vor alege opțiunea „Nu”.

ARCADIE BARBĂROȘIE, director executiv, Institutul de Politici Publice: "Am propus cetățenilor exact întrebarea așa cum sună ea în buletinul de vot. „Da” pentru includerea în Constituție a prevederilor privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, 47,9% din respondenți. „Nu”, contra includerii prevederilor privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană - 23% din respondenți."

La întrebarea „Dacă mâine ar avea loc alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, pe cine ați vota?”, 29,5% din cei intervievați au răspuns că ar vota pentru candidatul PAS, Maia Sandu. Pe locul doi în preferințe s-ar clasa candidatul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, cu 13,3%. Acesta este urmat de candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, cu 11,6%. Ceilalți concurenți electorali ar acumula un scor sub 7%, arată Barometrul Opiniei Publice.

Respondenții, cu excepția celor care nu ar vota și care nu au răspuns, au fost întrebați despre un eventual tur doi, cu diferiți candidați. Astfel, dacă ar fi vorba de Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, raportul ar fi de 46% la 41%. Respectiv, 13% au spus că „nu știu”. Potrivit aceluiași sondaj, dacă în turul doi ar accede Maia Sandu și Renato Usatîi, scorul ar fi de 38,6% la 35,6%.

ARCADIE BARBĂROȘIE, director executiv, Institutul de Politici Publice: "Vedem că în turul doi, Maia Sandu oricum câștigă, conform rezultatelor sondajului nostru. Sigur că trebuie să înțelegem că nu am interogat defel diaspora și nu știm cum vor vota cetățenii din străinătate. De asemenea, nu știm care va fi prezența cetățenilor din stânga Nistrului și cum vor vota ei."

Cercetarea a fost prezentată de Institutul de Politici Publice și a fost realizată de compania sociologică iData. Sondajul autorizat de Comisia Electorală Centrală a fost efectuat în perioada 19 septembrie - 10 octombrie pe un eșantion de 1 100 de respondenți din toate unitățile teritorial-administrative, cu excepția regiunii transnistrene. La sondaj nu au participat cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare. Eroarea maximă de eșantionare este de +/- 2,9%.

Opinia ta contează. Comentează!