Plan comun în domeniul Justiției
Justiţie 17 octombrie 2024, 15:46 | 208

Bucureștiul va oferi Chișinăului asistență la armonizarea legislației cu acquis-ul comunitar, bune practici și sprijin tehnic pentru sistemul penitenciar, dar și schimb de experiență în domeniul recuperării bunurilor infracționale. Planul de acțiuni în domeniul justiției pentru perioada 2025-2027 a fost semnat astăzi de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și omologul său de la București, Alina Gorghiu.

ALINA GORGHIU, ministrul Justiției de la București: "Prioritatea noastră în următorii trei ani este acordarea de sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Practic, se suprapune procesul de negociere privind aderarea cu acest plan. E un plan de acțiune în care accentul se pune pe racordarea legislației la acquis-ul comunitar și vă asigur de suport. Vom trimite inclusiv experți pentru a ajuta cu orice problemă referitoare la aderare, la procesul de digitalizare și la munca dumneavoastră de zi cu zi."

La rândul ei, Veronica Mihailov-Moraru a mulțumit Guvernului de la București pentru deschiderea de a detașa experți la Chișinău pentru a îmbunătăți mecanismul privind protecția drepturilor omului.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției de la Chișinău: "Acest nou plan de acțiuni confirmă intenția comună de a continua cooperarea interministerială, dar și contribuie semnificativ la resursele capacităților Ministerului Justiției de a avansa pe reformele în justiție, dar și în îndeplinirea acțiunilor setate urmare a screeningului bilateral care acum se află în plină desfășurare la Bruxelles."

Veronica Mihalov-Moraru a menționat două acorduri, semnate miercuri la Bruxelles, care vor deschide noi oportunități pentru Republica Moldova în cadrul programelor „Justiție” și „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” pentru perioada 2021-2027. Aderarea la acest program va permite instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale să acceseze fonduri din partea Comisiei Europene în domeniile acoperite de Capitolele 23 și 24 ale legislației Uniunii Europene. Acest acord va contribui la implicarea cetățenilor în viața democratică și va întări mecanismele de protecție a drepturilor fundamentale.

Opinia ta contează. Comentează!