Antrenați pentru destabilizări
Social 17 octombrie 2024, 20:49 | 187

Peste 300 de tineri din Republica Moldova au fost antrenați cum să provoace dezordine în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului din 20 octombrie, anunță șefii structurilor de forță.

Bună seara doamnelor și domnilor. Potrivit informațiilor prezentate astăzi presei, antrenamentele ar fi avut loc începând cu luna iunie 2024 în tabere special amenajate din Rusia, Serbia și Bosnia și Herțegovina. Tinerii selectați se deplasau în grupuri a câte 20 de persoane. Suspecții au fost învățați să utilizeze drone echipate cu explozibili și bombe artizanale. Pe post de instructori au fost cetățeni cu experiență în grupurile militare „Wagner” și „Ferma”. „Antrenamentele includeau tactici de dezbinare națională precum și destabilizarea ordinii constituționale”, au precizat șefii structurilor de forță.

Acțiunile ar fi avut loc începând cu luna iunie 2024. Tinerii selectați se deplasau în Federația Rusă, în grupuri a câte 20 de persoane, a declarat presei șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: "Fabula de plecare era cultural artistică, dar în momentul când au ajuns aceste persoane în Federația Rusă, de fapt acest lucru a fost cu totul altul. La ziua de azi, numărul ajungând la peste 300 de persoane, care au mers la aceste instruiri în Rusia, la baza de odihnă „Krasnaia Pahra”, unde erau pregătite pentru diferite forme în timpul acțiunilor de protest sau acțiuni în masă."

Cei instruiți urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni extremiste în contextul alegerilor, a precizat directorul SIS, Alexandru Musteață.

ALEXANDRU MUSTEAȚĂ, șeful Serviciului de Informații și Securitate: "Începând cu luna mai 2024, oligarhul fugar Ilan Șor, sub paravanul ONG-ului „Eurasia” a finanțat deplasarea unor grupuri de tineri la Moscova. Dintre aceștia, o parte au fost selectați pentru antrenamente în tabere de gherilă în Bosnia și Herțegovina, precum și în Serbia. Acești tineri erau instruiți de instructori străini care aveau legături cu grupurile militare „Wagner” și „Ferma”. Antrenamentele includeau tactici de dezbinare națională precum și destabilizarea ordinii constituționale."

În cadrul perchezițiilor în mai multe localități, procurorii au găsit liste cu activiști, pliante, calculatoare, telefoane, haine cu diverse inscripții, semnături electronice care nu aparțin persoanelor percheziționate, cartele bancare din Rusia, tichete de îmbarcare la avion Chișinău-Istanbul-Moscova. Au fost găsite probe ale relației membrilor grupului infracțional cu anumite partide. A fost găsită și ștampila unei organizații neguvernamentale.

VICTOR FURTUNĂ, șef interimar al PCCOCS: "PCCOCS efectuează investigații în mai multe cauze penale privind pregătirea dezordinilor în interesul unei organizații criminale. Zilele trecute, au fost efectuate peste 100 de percheziții, iar patru persoane au fost reținute și plasate în arest."

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful IGP: "În cadrul măsurilor de urmărire penală și a perchezițiilor efectuate s-a reușit ridicarea a peste 1,6 milioane de lei, obiecte ce urmau a fi utilizate în procesul de destabilizare și dezordine în masă, în următoarea perioadă."

La sfârșitul lunii septembrie, șapte indivizi reținuți în martie trecut pentru planificarea unor dezordini în masă în timpul protestelor organizate de fostul Partid Șor, au fost condamnați la ani grei de pușcărie. Tinerii au primit de la trei până la șase ani de închisoare în penitenciar de tip semi-închis. Andrei Baciurin, venit din Rusia și considerat de procurori drept capul grupării, care ar fi desfășurat acțiuni de instruire pentru declanșarea dezordinilor în masă, a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!