În Harkov școala se face în subteran
Externe 25 ianuarie 2024, 20:01 | 322

De la începutul acestui an, Rusia și-a sporit loviturile asupra orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. După aproape doi ani de război, localnicii s-au adaptat la noul mod de viață în toate zonele. Școala, de exemplu, s-a desfășurat aproape exclusiv online, deoarece multe clădiri au fost distruse și sunt văzute ca ținte potențiale, în timp ce cursurile față în față au loc acum în subteran, notează France 24.

La începutul anului, încă o școală din Harkov a fost bombardată. Acolo nu erau elevi, întrucât aici toate școlile erau închise când a atacat Rusia. Însă autoritățile din oraș au găsit acum o soluție. Ceea ce vedeți în imagini e deschiderea unei noi grădinițe într-o stație de metrou.

OLENA CHIRVA, educatoare din Harkov, Ucraina: "Nu am lucrat de pe data de 24 februarie 2022. Ne-a fost dor de copii, de emoțiile lor, de zâmbetele lor."

Copiii mai mari au lecții în aceste săli de studii instalate de-a lungul coridorului.

VIRA ZLOBINETS, administrator de școală: "Aici este liniște. Nu există niciun sunet extern. De-abia auzim trenurile."

După ore, copiii pot merge acasă fără să iasă din subteran. Deja cinci stații de metro din Harkov au școli în ele.

NATALIA, mamă a trei copii, Harkov, Ucraina: "Când a început războiul, oamenii erau pierduți, însă după jumătate de an, după un an, au început să vorbească despre soluții."

Ținta rușilor au devenit peste 800 de școli și alte unități de învățământ din regiunea Harkov. Cea pe care o vedeți în imagini a fost atacată în iunie 2022. În prezent, în terenul său este în construcție un buncăr imens.

VLADISLAV HUDOKORMOV, șef al lucrărilor: "Vom putea găzdui 400 de oameni, astfel încât copiii să se poată întâlni, să se vadă, să comunice cu profesorii, iar procesul educațional să fie unul complet. Sperăm ca totul să fie gata până în septembrie."

Până în prezent, pe durata războiului, școlile din Harkov au fost forțate să funcționeze în regim online. Părți ale orașului se află la mai puțin de 30 de kilometri de granița cu Rusia, iar unele rachete rusești pot ajunge în acele zone în mai puțin de un minut, scrie France 24. Peste 1300 de școli din Ucraina au fost total distruse, de când Rusia a declanșat un război neprovocat.

Opinia ta contează. Comentează!