Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova, între trecut și viitor

Republica Moldova se află, fără îndoială, în fața cele mai mari oportunități din istoria sa. Invazia barbară din Ucraina, coroborată cu existența la Chișinău a unei guvernări mai corecte și mai deschise decât tot ce am avut până acum, în raport cu libertatea, democrația și lupta împotriva corupției, dar și partenerii occidentali, au transformat țara noastră dintr-o gaură neagră a instabilității și oligarhiei, într-un stat cu multe perspective, chiar dacă în continuare confruntat cu tot felul de probleme.

Iar perspectivele vin din deschiderea extraordinară pe care ne-o oferă partenerii firești, țările dezvoltate, libere și prospere. România, Germania, Franța și celelalte state membre ale Uniunii Europene. Statele Unite, Canada și chiar Japonia, care se arată și ea în ultima perioadă tot mai deschisă în raport cu Chișinăul.

Vă mai amintiți cum în toamna trecută ni se prevestea că vom îngheța de frig în case? Că nu vom avea lumină? Că vom muri de foame? Că vom fi obligați să ne ducem în genunchi la Putin pentru gaz? Iată că, chiar în condiții extrem de dificile, am trecut cu brio de iarnă! Curent, în cele mai dificile momente am primit din România, la prețuri mult sub cele de piață. Banii pentru compensațiile din facturi, și este vorba de miliarde de lei, au venit de la europeni.

Acum americanii ne pun la dispoziție peste 4 miliarde de lei, bani nerambursabili până la ultimul cent, pentru a deveni în totalitate independenți energetic. Pentru a moderniza rețelele electrice, a continua interconectarea cu România și a investi în energie verde.

Cea mai mare susținere financiară vine, desigur, din Uniunea Europeană. Dar nu trebuie să uităm și că europenii și-au deschis larg porțile pentru tot ce producem aici, inclusiv produse agroalimentare. Cel mai mult, în 2022 am exportat în România - 30%. În timp ce 60% din exporturile noastre s-au îndreptat spre țările Uniunii Europene. Spre comparație, în Rusia am exportat doar 4,4%. Și în mare parte la prețuri derizorii.

Dar cel mai important, mai ales în acest context regional extrem de dificil, este că ne-am păstrat independența și libertatea. Și că acest lucru nu ar fi fost posibil fără susținerea occidentală, pentru eroii ucraineni care ne-au apărat și pe noi, dar și pentru Republica Moldova.

Și acum, mai mult decât oricând, avem și noi șansa să ne rupem definitiv de corupția, oligarhia, dictatura, sărăcia, dezinformarea și lipsa de civilizație, educație elementară chiar, impuse din est. Și să ne ancorăm definitiv în lumea liberă, civilizată și prosperă.

Și ce semnal mai clar în acest sens va fi decât evenimentul din 1 iunie, summitul comunității politice europene? Când la Chișinău vor sosi toți liderii importanți ai Europei, din peste 40 de țări. Oamenii care conduc Germania, Franța, Marea Britanie, Spania, Olanda, țarile scandinave, România. Este un eveniment fără precedent și o uriașă onoare pentru Moldova, să fie vizitată simultan de atâta lume bună. La 1 iunie Moldova va fi în centrul atenției întregii lumi.

Dar până atunci, duminică, avem și noi ceva de demonstrat. Că merităm această atenție, deschidere și susținere. Că știm care sunt valorile Europei libere și că vrem să le îmbrățișăm. Că putem și noi contribui la dezvoltarea lor.

Pentru că Moldova, în ultimele luni, a fost reflectată în presa internațională și dintr-o perspectivă negativă. Cea a compromiterii noțiunii de protest, de manifestație publică. De către gruparea criminală a lui Șor, dirijată de la Moscova. Care profitând de dezinformarea și sărăcia unei bune părți a societății, prin mită, a organizat așa-zise proteste îndreptate împotriva autorităților, care încearcă să-I pună la punct pe acești infractori.

Grupare criminală care încearcă în continuare să destabilizeze țara și să devieze parcursul nostru european, inclusiv, mai nou, prin provocări în autonomia găgăuză. La care trebuie să fim atenți și să nu cădem pradă.

Duminică, suntem obligați să demonstrăm că majoritatea absolută a cetățenilor acestei țări gândesc însă altfel. Că știu ce înseamnă adevăratele valori. Și că își doresc fireasca integrare europeană.

De asta vă invit pe toți, duminică, în Piața Marii Adunări Naționale. Să fim mulți, uniți, consolidați și solidari. Să demonstrăm că Moldova gândește european. Eu voi fi acolo, printre voi.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!