Copiii din grădinițele din Moldova sunt alimentați aproape ca deținuții din pușcării
Social 6 aprilie 2022, 19:27 | 7410

Copiii din grădinițele din Moldova sunt alimentați aproape ca deținuții din pușcării. O echipă Jurnal TV a constatat că diferențele sunt nesemnificative. Mărimea porțiilor și calitatea produselor par să corespundă normativelor în majoritatea instituțiilor vizitate de echipa noastră. Totuși, meniurile sunt diferite. De exemplu, dacă în penitenciare deținuții au parte de carne și pește în fiecare zi - în școli, elevii mănâncă pește o dată la două săptămâni. Este diferită și dotarea tehnică a bucătăriilor. Cele mai moderne utilaje le au bucătarii din închisori și cei din spitale, iar blocurile alimentare în unele instituțiile de educație arată dezolant.

Cele mai bogate și arătoase meniuri sunt afișate în grădinițele din capitală. Începând cu luna martie, costul meniului zilnic a crescut cu trei lei, ajungând la 34 de lei și 50 de bani. dintre care 21 de lei sunt acoperiți de bugetul de stat, 3 lei vin din bugetul municipal, iar părinții trebuie să acopere 10 lei și 50 de bani. Un prânz în ziua în care am vizitat o grădiniță din sectorul Râșcani arăta în felul următor: o supă cu tăiței de casă și smântână la felul întâi, mămăligă și pârjoală din pește la felul doi și compot din fructe uscate.

ANA GUȚU, directorul grădiniței nr. 137: "Toate sunt în rolă pregătite, nu se prăjește nimic. Mă refer la carne, pește, pârjoale, chifteluțe. Toate sunt ca la dietă."

Deși Direcția de educație susține că e nevoie de cel puțin 45 de lei pe zi pentru alimentația din grădinițe, toți par mulțumiți și cu mai puțin.

ELMIRA, bucătăreasă: "Se pregătește salată din broccoli, cu ardei proaspăt, roșii, semințe de in sau de susan, depinde de meniu."

Am fost norocoși că am venim exact în una dintre cele două zile pe săptămână, când copiilor li se oferă pește. La pușcărie însă, deținuții mănâncă pește în fiecare zi. Meniul a fost revăzut acum doi ani și a devenit mai variat, spun responsabilii.

În ziua în care i-am vizitat, pușcăriașii au avut la prânz zeamă și un terci de orz.

În total, costul alimentației pentru o zi este de 19 lei și 30 de bani pentru un deținut. Din acești bani, în închisoare se mănâncă ouă, lactate și carne în fiecare zi.

Bucătarii se mândresc în special cu aparatele pe care le au în dotare. Sunt noi și moderne. Mai în glumă, mai în serios, ne-au spus că sunt chiar mai bune decât cele din grădinițe.

SERGIU POSTOLACHI, ofițer principal Direcția logistică, ANP: "Sunt condiții foarte moderne, achiziționate recent pentru toate penitenciarele, nu doar aici."

De trei ori pe zi o asistentă medicală prelevează probe alimentare, pentru a se asigura că deținuții mănâncă sănătos.

Totuși, loc pentru mai bine există, ne-au spus bărbații.

Iar acestea sunt doar câteva dintre imaginile publicate în ultimii ani de către pacienții internați în spitale. Majoritatea au lăsat recenzii negative despre mâncarea de acolo. Deși unele bucate rămân neschimbate, progresul este evident.

Fiecare spital din țară este în drept să-și formeze propriul meniu, bazându-se pe regulile impuse de Ministerul Sănătății. La Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” fiecare secție are meniul ei, în funcție de necesitățile pacienților și bolile tratate. Meniul în Secția obstetricală, unde sunt internate gravidele cu patologii, arată în felul următor: la prânz femeile primesc supă cu fidea, carne de pui în sos și terci de porumb.

În alte secții, meniul arată altfel.

GALINA, bucătăreasă: "Acesta e pentru masa unu, adică cei care sunt după operație. Are cartofi, morcovi și arpacaș. E dat prin blender pentru că le trebuie doar lichid."

Alimentația unui pacient timp de o zi costă aproximativ 34 de lei. Depun o muncă enormă pentru a prepara bucate pentru aproximativ 500 de persoane, iar apoi livrează mâncarea în secții. Acum am ajuns în Secția chirurgie.

Mâncarea care ajunge pe masa elevilor nu arată tare diferit.

La gimnaziul Ion Luca Caragiale, copiii au mâncat la prânz o ciorbă cu fasole, salată din legume fierte, orez tot cu legume și o pârjoală din carne de porc.

Peștele, în schimb, este servit doar odată la două săptămâni.

ESMERALDA BEJENARI, directorul gimnaziului „Ion Luca Caragiale”: "Era cândva în fiecare zi de joi, ziua peștelui. Acum nu este așa ceva ca în fiecare joi să fie pește. Oricum, copiii beneficiază și de cărniță, și de pește. Depinde... Meniul vine centralizat. Nu depinde de noi."

Blocul alimentar necesită reparații. Directorul gimnaziului ne-a spus că este planificată o renovare. O adevărată problemă este că bucatele pentru aproape 200 de copii sunt gătite de o singură bucătăreasă.

ELENA, bucătăreasă: "Îmi e foarte greu, pentru că e mult de lucru. Cadre nu-s, la așa leafă nu vine nimeni. -Sunt puțini bucătari. Ați avea nevoie de ajutor? -Și normal. -Dvs singură aici lucrați? -Da, fetele în partea cealaltă."

Doar prânzul costă acum 28 de lei, fiind practic cel mai costisitor comparativ cu alte instituții vizitate de noi. De el beneficiază gratuit doar copiii din familii defavorizate. Ceilalți trebuie să achite acest preț. În schimb, elevii din clasele primare au parte și de mic dejun gratuit.

Opinia ta contează. Comentează!