Miniștrii agriculturii din statele membre ale blocului comunitar discută azi despre nemulțumirea crescândă a fermierilor europeni
Miniștrii agriculturii din statele membre ale blocului comunitar discută azi despre nemulțumirea crescândă a fermierilor europeni. Se întâmplă în timp ce Bruxelles-ul încearcă să abordeze această problemă înainte de alegerile europene din acest an. În ultimele săptămâni, furia fermierilor a dus la blocaje de drumuri și marșuri cu tractoare în țări precum Franța, Germania, Polonia, România și Olanda, scrie France 24.
În sud-vestul Franței, sute de fermieri au protestat și au blocat autostrăzile cu tractoare. Ei spun că îi apasă taxele excesive, concurența reprezentată de exporturile ieftine, dar și noile norme de protecție a mediului. Una din nemulțumirile principale o reprezintă majorarea progresivă a impozitului pe motorină.
JEROME BAYLE, crescător de vite, Franța: "Bătălia se dă pe această motorină non-rutieră pe care o folosim la tractoarele noastre și vehiculele de la fermă. Este într-adevăr o dezbatere națională. Astăzi taxăm fermierii pentru poluare pentru că se presupune că ei poluează. Noi doar nu taxăm kerosenul pentru avioane care poluează zilnic cerul nostru."
Fermierii francezi vor continua să protesteze până la așteptarea unor propuneri concrete de la Guvern, au declarat presei reprezentanții sindicatelor după o întâlnire cu premierul Gabriel Attal și ministrul Agriculturii Marc Fesneau.
ARNAUD ROUSSEAU, liderul al uniunii Fnsea, Franța: "Toate departamentele se pregătesc de următoarele acțiuni de protest. Vrem să fie clar că negocierile nu se vor încheia până la luarea unor decizii concrete. I-am spus prim-ministrului că nu vom fi mulțumiți cu măsuri minime."
MARC FESNEAU, ministrul Agriculturii din Franța: "În primul rând, trebuie să reafirmăm încrederea între fermieri și guvern. Primele anunțuri vor fi făcute în decursul acestei săptămâni, iar apoi - altele, pe termen lung."
Proteste ale fermierilor au fost și în Germania, acolo unde agricultorii și-au arătat nemulțumirea față de planul autorităților de a renunța la scutirile de taxe pentru motorină. Între timp, fermierii din Polonia, Olanda și România spun că exporturile ieftine de grâu ucrainean le afectează mijloacele de trai, notează France 24. Agricultorii români din imagini protestează de aproape două săptămâni în pofida frigului. Ei au o listă lungă de revendicări și sunt hotărâți să-și facă vocea auzită.
GHEORGHE FIFEA, fermier din România: "Taxele s-au majorat, prețurile la motorină sunt mari, materialele utilizate în agricultură sunt foarte scumpe. Nu am fost în stare să le plătim și, de asemenea, avem datorii."
Pactul verde european, care urmărește să pună Uniunea Europeană pe calea tranziției ecologice, include reducerea pesticidelor, o politică care afectează munca agricolă a fermierilor. La târgul agricol de la Berlin, cancelarul german a promis că va simplifica procedurile administrative.
OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Majoritatea dintre ei vrea să lucreze în domeniu, de exemplu în prelucrarea alimentelor. Ei nu vor să-și piardă timpul având de-a face cu birocrația."
În Germania, planul inițial al Guvernului Scholz prevedea eliminarea totală a subvenției, dar acesta a fost modificat în urma reacțiilor negative. Acum, planul vizează reducerea subvenției, cu 40%, în 2024, și eliminarea acesteia în 2026.
Protestele fermierilor pun presiune asupra Bruxelles-ului în preajma alegerilor europene din iunie, lucru pe care miniștrii UE îl iau foarte în serios întrucât sondajele arată o creștere a extremei drepte și a naționaliștilor. Joi va avea loc un dialog strategic cu fermierii, cu scopul de a atenua criza.