În Republica Moldova ar urma să fie instituită stare de urgență, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie
În Republica Moldova ar urma să fie instituită stare de urgență, pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie. Premierul Dorin Recean va merge mâine în Parlament să le ceară deputaților aprobarea.
Potrivit Guvernului, sistarea livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Gazprom poate genera o criză umanitară în stânga Nistrului. Comisia pentru Situații Excepționale, care solicită instituirea stării de urgență, spune că aceasta este necesară în contextul riscurilor majore asupra securității energetice a Republicii Moldova mai ales în contextul atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Data de 16 decembrie, când ar putea fi instituită starea de urgență, nu a fost aleasă întâmplător. Atunci va fi clar dacă Gazprom va livra gaze către malul stâng pe rute alternative.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru Reintegrare: "Ținând cont de potențiala criză umanitară, în special în raioanele de Est ale țării, pentru a lua măsuri preventive, dar și pentru a putea acționa în cazul în care cele mai proaste scenarii se vor produce, să introducem această stare de urgență."
Premierul Dorin Recean a a tras atenția că nu există vreo problemă de tranzit a gazelor, așa cum susține Gazpromul, după decizia Ucrainei de a nu mai permite, de la 1 ianuarie, livrările de gaze rusești pe teritoriul său.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Faptul că un oarecare tranzit se întrerupe nu este adevărat. Asta nu este o problemă. Există căi de livrare a gazului natural către Republica Moldova în general și către stânga Nistrului în particular și dacă această intenție a Gazpromului se va materializa, ea se va solda cu o criză umanitară."
Cetățenii de pe malul stâng al Nistrului depind exclusiv de livrările de gaze de la Gazprom, conform unui contract al Chișinăului cu gigantul rus, valabil până în septembrie 2026. În situația în care nu este clar cum va acționa Gazpromul după 1 ianurie și dacă va permite tranzitarea gazului său pe rute ocolitoare, circa 300 de mii de cetățeni moldoveni din regiunea transnistreană riscă să rămână fără gaz și energie electrică.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru Reintegrare: "Ei au deprins și întreprinderile din regiune și consumatorii din regiune cu un fel de paradis energetic timp de foarte multă vreme. Energia electrică a costat foarte puțin, gazul a costat foarte puțin și acum vor trebui să facă față unui potențial șoc toți pentru că... dacă vor trebui să plătească prețuri de piață, vă dați seama ce tranziție rapidă, instant, după o situație paradiziacă, acum la o situație foarte critică."
Data de 16 decembrie, privind instituirea stării de urgență, nu a fost aleasă întâmplător, explică secretarul de stat Constantin Borosan, responsabil de gaze naturale, energie electrică și termică. Potrivit lui, anume pe 16 decembrie va fi clar dacă Gazprom va livra gaze către malul stâng pe rute alternative.
CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat: "Noi am urmărit evoluția privind rezervarea capacității pe rutele alternative. Ruta alternativă este așa-numitul TurkStream, coridorul transbalcanic. Atunci când a fost rezervarea capacității trimestriale, pe 4 noiembrie, nu a fost o dinamică acolo. Următoarea licitație pe capacitate este pe 16 decembrie. Vom ști la sfârșitul zilei dacă au fost rezervate capacități adiționale. Capacități sunt suficiente pentru a acoperi întregul necesar de consum al malului stâng."
O altă problemp este că în lipsa gazelor naturale de la Gazprom, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan nu va putea asigura producția necesară de energie electrică în aceleași condiții. Astfel, chiar și în condițiile în care va fi acoperit deficitul creat de energie electrică pe întreg teritoriul țării, prețul curentului va crește semnificativ, mai ales pentru locuitorii din stânga Nistrului.