Coruperea electorală va fi pedepsită cu amenzi mai mari și cu ani de închisoare
Justiţie 5 februarie 2025, 16:10 | 74

Coruperea electorală va fi pedepsită cu amenzi mai mari și cu ani de închisoare. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat astăzi de membrii Guvernului. Inițiativa de modificare a mai multor acte normative urmărește înăsprirea sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor și prevenirea unor astfel de acțiuni în contextul alegerilor parlamentare din acest an, a menționat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Se vor înăspri sancțiunile ce vizează coruperea electorală. Se incriminează și alte acțiuni de corupere electorală sub formă de promisiuni. Se înăspresc sancțiunile în Codul contravențional. Se simplifică procedura ce ține de verificarea activității partidelor în cazul în care se stabilește că nu sunt transparente, nu gestionează rapoartele financiare. Credem că va oferi deja toate pârghiile necesare, iar instituțiile de drept să-și facă treaba."

Potrivit ministrului Justiției, modificările au fost necesare urmare a celor două exerciții electorale din toamna anului trecut, când mai mulți alegători au primit bani pentru a-și da votul pentru un anumit candidat sau pentru a vota „NU” la referendum.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Se impunea și era necesar să revedem legislația, mecanismele interne, iar Guvernul a organizat mai multe consultări cu instituțiile responsabile care au constatat, urmare experienței din alegerile trecute, ce ar trebui de îmbunătățit ca ei să fie mai operativi și mai eficienți. Inițiativa deputaților a fost susținută de Guvern."

Astfel, persoanele fizice care vor comite acțiuni de corupere electorală în interesul unui grup criminal sau al unei organizații criminale, vor fi sancționate cu amenzi de până la 95.500 de lei și cu pedepse între patru și șapte ani de închisoare. Pentru aceeași încălcare a legii, persoanele juridice vor fi sancționate cu amenzi de până la 550.000 de lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani sau cu lichidarea persoanei juridice.

Opinia ta contează. Comentează!