Post Scriptum cu Alex Cozer: Consiliul municipal, centru de corupție

Consiliul Municipal Chișinău a fost, de-a lungul anilor de după independență, unul dintre cele mai mari centre de corupție din țară. Zeci de miliarde de lei a pierdut bugetul capitalei în urma unor decizii luate de consilieri, prin care au fost vândute la prețuri derizorii sau date chiar gratuit terenuri, clădiri și afaceri ale municipiului. Autorizațiile de construcții sau planurile urbanistice, în jurul cărora se învârt interese enorme, reprezintă alte oaze de corupție în CMC, în jurul cărora unii au înavuțit, iar orașul Chișinău a ajuns să arate așa cum îl vedem astăzi. Iar de-a lungul timpului, în CMC, atunci când era vorba de interese economice enorme, de împărțit terenuri și clădiri sau de dat undă verde construirii blocurilor de locuit în parcuri sau a unor monștri de sticlă în centrul istoric, se trecea peste orice doctrină politică, vectori sau rivalități istorice și se creau cele mai ciudate alianțe. Așa, de-a lungul timpului, între două ședințe cu scandal și bătaie, liberalii și comuniștii, iar ulterior socialiștii, uitau de toate, băteau palma și deveneau adevărate mașinării de vot, împărțindu-și egal prada. Prada fiind capitala.

Ieri, în CMC, s-a votat pentru cedarea a 1,3 hectare de teren municipal, aflat în jurul magazinului UNIC, proprietarilor acestui edificiu, pentru o sumă derizorie, de doar 130 de mii de euro. Asta chiar dacă, în acea zonă, prețul comercial doar al unui ar de teren trece de 100 de mii de euro. Cei care au votat acest proiect au fost consilierii municipali de la Platforma DA și PSRM. Ei au invocat în acest sens o decizie de judecată luată de instanța supremă.

Nu au contat argumentele altor consilieri, care au cerut amânarea unei votului, dar nici că decizia a fost luată de o instanță din țara cu cea mai coruptă justiție din Europa și în condițiile în care există dubii că în proces interesele Primăriei și ale cetățenilor au fost apărate corect. Mai ales că, acest litigiu, a fost judecat în instanțe de figuri extrem de controversate din sistem, precum Ion Muruianu, Nelea Budăi, Mariana Pitic, Ala Cobăneanu sau Galina Stratulat. Semne de întrebare trezește și buna credință a investitorului, care a cumpărat clădirea UNIC în 2016 pentru doar 200 de milioane de lei, în condițiile în care valoarea sa de piață era cel puțin dublă. De altfel, statul inițial și solicita peste 450 de milioane de lei pentru clădire. Și nu a fost singura afacere dubioasă a acestui agent economic care, spre exemplu, cumpăra în aprilie 2019 centrul comercial Gemenii de la Vladimir Plahotniuc și Petro Poroșenko. Se întâmpla cu mai puțin de două luni înainte de evadarea din țară a lui Plahotniuc și în condițiile în care se apropia decizia CEDO prin care Republica Moldova a fost obligată să plătească pentru atacul raider prin care a fost preluată clădirea despăgubiri de 70 de milioane de lei.

Rapiditatea cu care a fost votat acest proiect trezește mari semne de întrebare, mai ales că, în ultima perioadă, consilierii Platformei și cei socialiști votează constant împreună, în special proiecte controversate, cum ar fi, spre exemplu, construcția acelui complex rezidențial de la Grădina Botanică. Regretabilă este în special atitudinea celor din Platforma DA, care scuzându-se cu existența deciziei judecătorești, au votat împreună cu socialiștii. Decizia lor a trezit o ruptură chiar și în sânul partidului. Dinu Plîngău, președintele interimar al formațiunii politice, a cerut demiterea consilierilor Platformei responsabili de domeniul funciar, condiționând cu plecarea sa din fruntea formațiunii politice. O decizie salutară și curajoasă a lui Plîngău, care probabil înțelege că partidul care ar urma să-i confirme la 20 martie calitatea de președinte, nu are nicio șansă de revenire cu o astfel de fracțiune în CMC. Cel mai trist însă în toată această afacere e că orașul este practic furat de un spațiu ultra-central, care putea fi valorificat în favoarea cetățenilor. Și nici de data aceasta fără largul concurs al justiției.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!