Post Scriptum cu Alex Cozer: Campania de dezinformare, în toi

Nu a venit bine toamna, temperaturile sunt încă unele agreabile, și nici măcar campania electorală nu a început, că unii politicieni s-au lansat deja într-o campanie de înfricoșare a cetățenilor în privința tarifelor la gaze și curent.

Totul a început de la o declarație a lui Renato Usatîi. Care afirmat, cu o siguranță absolută, că imediat, dar imediat după alegeri, tarifele la gaze și energie electrică se vor majora. Afirmația lui Usatîi este o aberație în sine din mai multe puncte de vedere. Din punct de vedere politic, pentru că el, ca prezidențiabil, admite faptul că Maia Sandu va câștiga prezidențialele și va și majora imediat tot ea tarifele la gaze și curent. Dacă ești atât de sigur că tot Sandu va câștiga, atunci de ce mai participi în acest scrutin, domnule Usatîi?

Minciuna este însă evidentă din alt punct de vedere. Pentru că atunci când a afirmat că tarifele se vor majora, Usatîi nu a adus niciun argument în susținerea tezei sale. Și nici cel din fața sa nu i-a cerut să spună ce stă la baza unor astfel declarații.

Dar să le luăm pe rând. Până la 1 ianuarie curentul nu are cum nici să se scumpească și nici cum să se ieftinească. Contractul cu centrala de la Cuciurgan, care acoperă peste 70% din consum, este valabil până în ultima zi din acest an, la un preț fix. Chiar dacă odată cu venirea sezonului rece va crește ponderea producției de la Termolectrica, nici asta nu va afecta în vreun fel tariful final. Singura variantă în care tarifele pot crește este o situație de genul celor de acum 2 sau 3 ani, când Putin a ordonat regimului separatist să sisteze livrările de curent pentru dreapta Nistrului. Dar dacă Usatîi are informații despre planurile lui Putin în acest sens, atunci așa și să spună.

Ce ține de gaze, lucrurile sunt la fel de clare. Prețurile actuale de pe bursele europene, care oscilează în jurul a 400 de dolari pentru mia de m3, permit ca cel puțin până la sfârșitul anului, tariful pentru consumatorii finali să se mențină la valoarea actuală, de 13 lei. Și în acest caz, tarifele pot crește doar dacă se întâmplă ceva excepțional la nivel internațional. Dar acest excepțional cu siguranță nu va fi influențat de alegerile de la Chișinău. Așadar, certitudinile lui Usatîi nu se bazează pe argumente de niciun fel și pot fi catalogate drept false.

Nu am fost însă foarte încântat nici de reacția premierului Dorin Recean la cele spuse de Usatîi. Cu aceeași certitudine, Recean a afirmat și el că tarifele nu se vor majora deloc chiar până la finalul sezonului rece. Un fel de întrecere care seamănă cu cine dă mai mult.

Nu știu pe ce se bazează nici certitudinea premierului, mai ales că el singur a afirmat, chiar înainte de a da asigurări că nu vor crește tarifele, că nu știe ce se va întâmpla pe piața internațională. Și într-adevăr, nimeni nu poate cunoaște asta. Nu prea are fundament certitudinea lui Recean nici din cauza că nu știm ce se va întâmpla cu achizițiile de curent de la 1 ianuarie, când expiră contractul cu centrala de la Cuciurgan și totodată se vor opri livrările de gaze către stânga Nistrului prin Ucraina.

Și nu e bine ca la populism și falsuri să se răspundă de aceeași manieră. Aș fi fost de acord cu certitudinea lui Recean dacă asta se oprea la 1 ianuarie. Dar dincolo de această dată chiar e greu să mai poți afirma ceva cu certitudine în ce privește energia electrică. Într-o asemenea perioadă, mă aștept la mai multă seriozitate și responsabilitate din partea celor de la guvernare. Și la mai multă atenție! Pentru că nu-mi este clar cum a ajuns un individ precum Victor Bodiu, omul lui Filat de la Banca de Economii, cel care dădea asigurări că totul e ok cu banca prin 2013, să se ocupe acum de tranzitul de gaze prin Moldova, ca reprezent al companiei Vestmoldtransgaz. Iată aici lămuririle premierului ar fi mai mult decât necesare.

În rest, vă îndemn, ca întotdeauna, să fiți bine informați. Și atunci când vedeți previziuni apocaliptice din partea opoziției sau extrem de optimiste din partea puterii, să cereți sau să căutați și argumente viabile la asemenea afirmații.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Oficiali din 65 de state, la Chișinău

17 septembrie 2024, 21:15

Astăzi, la Chișinău, reprezentanți din 65 de state s-au reunit la cea de-a 5-a...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Cum minte Șor cetățenii

10 septembrie 2024, 21:00

Moldova este împânzită în ultimele săptămâni de sute de mii de pliante, distribuite...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Donald Tusk, în vizită la Chișinău

5 septembrie 2024, 20:27

Ieri, la Chișinău, a sosit unul dintre cei mai de calibru politicieni pe care...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Armata Națională, sărbătorită

3 septembrie 2024, 20:28

Astăzi este Ziua Armatei Naționale. Și cu această ocazie, poate mai mult ca...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Bijuterii arhitecturale cedate pe nimic

29 august 2024, 21:01

Vă mai amintiți de superba clădire de cândva, de la intersecția străzilor București...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 33 de ani (in)dependență

27 august 2024, 21:35

Astăzi Republica Moldova marchează 33 de ani de la momentul în care ne-am declarat...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Atacul Rusiei, tot mai pronunțat

1 august 2024, 20:18

Cu toate că atacul Rusiei asupra Republicii Moldova este unul evident, tot mai...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rezultate excelente la Jocurile Olimpice

30 iulie 2024, 21:26

Sportul din Republica Moldova trece prin probabil cea mai bună perioadă din...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Chișinăul rămâne fără buget

25 iulie 2024, 20:19

Mai avem doar câteva zile și intrăm în luna august. A 8-a lună din an. Și cu...

Opinia ta contează. Comentează!