Rusia, amenințare a securității statului
Pentru prima dată, în Strategia de Securitate Națională a Republicii Moldova va fi stabilit că Federația Rusă este principala amenințare pentru siguranța țării noastre. În documentul elaborat de administrația prezidențială se arată că, în prezent, războiul pornit de Rusia în Ucraina are implicații grave asupra Republicii Moldova, inclusiv în domeniile economic, financiar, energetic și ordine publică. Subiectul a fost discutat astăzi la Parlament, în cadrul unor dezbateri publice.
STANISLAV SECRIERU, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale: "Potrivit analizei realizate, Federația Rusă este pericolul principal la adresa securității naționale a Republicii Moldova. De asemenea, lista menționează că, corupția și criminalitatea organizată sunt alte două amenințări la adresa securității."
Potrivit deputatului PAS Oazu Nantoi, parteneriatele cu NATO nu sunt suficiente pentru garantarea securității, la fel și statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Aceste concluzii ar urma să fie formulate mai tranșant în noua strategie, subliniază Nantoi.
OAZU NANTOI, deputat PAS: "Totodată, în strategie se constată că unele țări cu tradiție de neutralitate, cum ar fi Finlanda, Suedia renunță la statutul de neutralitate în favoarea aderării la Alianța Nord-Atlantică, deoarece aceste țări au constatat că neutralitatea nu le apără, pe când eu consider că în strategie ar trebui să fie undeva menționat acest lucru, că neutralitatea noastră este sfidată de aceeași Federația Rusă. Noi suntem protejați numai de Ucraina."
Pentru a proteja în mod eficient Republica Moldova, Forțele Armate trebuie sa fie finanțate în corespundere cu necesitățile asigurării permanente a capacității defensive a statului. Acest lucru va fi asigurat prin creșterea treptată a investițiilor în apărare, astfel încât, în decursul acestui deceniu, bugetului de apărare să atingă 1% din PIB, se arată în noua strategie de securitate. Directorul Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței, Radu Burduja, consideră însă că 1% din PIB este prea puțin.
RADU BURDUJA, Director Institutul Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței: "Dacă este posibilitate, ar trebui de intervenit. Cu un procent din PIB, noi nu dezvoltăm armata națională sau va fi foarte dificil ca să ajungem la acele rigori și obiective, pe care ni le punem."
Strategia de securitate prevede viziunea strategică pe șase ani, definește clar obiectivele și principiile de securitate. Printre acestea se regăsesc consolidarea, dezvoltarea și modernizarea sistemului național de apărare, creșterea rezilienței naționale la amenințările hibride, întărirea instituțiilor și consolidarea mecanismelor de combatere a corupției, extinderea parteneriatelor strategice cu Uniunea Europeană, România, Statele Unite și NATO, dar și colaborarea la nivel internațional pentru securitate și stabilitate. Cea din urmă strategie de securitate națională a Republicii Moldova a fost adoptată în anul 2011. În 2016, a fost elaborat un nou proiect, însă acesta nu a fost adoptat de Parlament.